Fyra

Set Mattsson tillbaka med ny Palm-deckare

Set Mattsson. Foto: Kim Ekvall
Artikel Fyra frågor till skånska författaren Set Mattsson som är aktuell med sin fjärde historiska deckare i om kriminalöverkonstapel Douglas Palm från Malmö. Kvinnan vid kanalen heter den och kommer ut 16 mars.

Hur har det varit att återvända till Douglas Palm?

- Jag visste redan efter min första roman att jag ville följa Palm fram till i mitten av sextiotalet, till hans pensionering, och det känns bra att den planen fortfarande håller. Den nya romanen utspelar sig under tidigt femtiotal, en på många sätt omtumlande tid med rysspioner, fruktan för atombomber och folkhemsbygge. Även för Palm, som hunnit fylla femtio, är det en turbulent tid. Hans äktenskap är inte vad det borde och han tvingas fatta beslut som får förödande konsekvenser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Billigare stambana lämnar städer utan station

Dagens tåg på stambanorna ska bli snabbare. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Priset på nya stambanor för snabbtåg skulle kunna pressas ned till runt 200 miljarder kronor.
Men det kräver färre stationer och stationer som placeras utanför städer.

Trafikverket har fått i uppdrag att ta fram alternativ på stambanor som kostar högst 205 miljarder kronor. I dag lämnas rapporten till regeringen.

– Alla alternativ innebär en stor förändring av hela systemets utformning, säger Ali Sadeghi, Trafikverkets chef för programmet Nya Stambanor.

Hittills finns bara beslut om att bygga nytt på tre delsträckor längs stambanorna Stockholm-Malmö och Stockholm -Göteborg. De tre är Ostlänken, Göteborg-Borås och Hässleholm-Lund.

Det finns dock sedan tidigare ett helhetsförslag som förhandlats fram av staten, kommunerna och regioner i den så kallade Sverigeförhandlingen. Det förslaget beräknas kosta 295 miljarder kronor.

Billigare alternativ

Regeringen vill se om det finns billigare lösningar och har därför beställt utredningen av Trafikverket. Trafikverket har nu tagit fram fyra alternativ, dock utan att förespråka något framför något annat.

– Vi tar inte ställning till om den ena är bättre än den andra, säger Sadeghi.

Det blir upp till regeringen att eventuellt bestämma vilket alternativ som skulle vara mest gångbart.

Kommuner, regioner och tågbolag har redan haft många synpunkter på Trafikverkets utredningsalternativ.

Sadeghi vill inte spekulera i om det finns något av de fyra alternativen som är mer populärt än de andra.

– Hur reaktionerna kommer att bli, det återstår att se, säger han.

Färre stationer

Alla de fyra alternativen innebär färre stationer och att fler av de stationer som är kvar placeras utanför tätorterna, så kallade externa stationer. Att dra nya stambanor in i stadskärnor är dyrt.

– Vi tog tidigt i utredningen grepp om att vi måste ha externa stationer för att komma ned i investeringskostnader, säger Sadeghi.

Jämfört med vad Sverigeförhandlingen kom fram till så finns i Trafikverkets utredda alternativ inte Skavsta flygplats eller Tranås med.

Landvetter flygplats utanför Göteborg finns bara med i ett alternativ och då som extern station.

I tre av de fyra alternativen är stationerna i Norrköping, Linköping, Jönköping och Borås externt placerade, alltså en bit utanför tätorten. I det fjärde alternativet skulle däremot snabbtågen stanna centralt i Linköping och Jönköping.

Billigast är snabbast

Det fjärde alternativet är dock dyrare. Det beräknas kosta 235 miljarder kronor, medan de övriga går på 220, 200 respektive 150 miljarder.

Det billigaste alternativet handlar främst om externa stationer utanför större städer.

Maxhastigheten är 300 kilometer i alla Trafikverkets utredda alternativ. Det kan jämföras med Sverigeförhandlingens förslag där maxhastigheten är 320 kilometer i timmen, utom på delsträckorna Ostlänken och Göteborg-Borås där maxhastigheten är 250 kilometer.

Snabbaste resa Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö görs i det billigaste av Trafikverkets alternativ: 1 timme och 54 minuter respektive 2 timmar och 23 minuter. Då stannar tåget utanför Norrköping, Linköping, Jönköping, Borås och inne i Lund, samt vid bytesstation till kust till kustbanan i Småland och bytesstation Skånebanan i norra Skåne.

Det innebär en tidsvinst på 11 minuter respektive 7 minuter, jämfört med Sverigeförhandlingens förslag, för den som reser mellan slutstationerna. Men det blir också färre stopp och krångligare att ta sig in till stan på flera ställen jämfört med Sverigeförhandlingens förslag.

På bropelare

Om de nya stambanorna ska byggas finns flera aspekter att ta hänsyn till, inte bara kostnader. Klimatet är en. Fler ska lockas ta tåg i stället för flyg, vilket talar för korta resetider. Så mycket som möjligt av godstransporter ska ske på räls i stället för på väg, genom att kapaciteten ökar på befintliga stambanor.

– Ytterst handlar det om att stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Sadeghi.

Alla alternativ stärker järnvägens kapacitet och robusthet, enligt honom. De tar i olika grad hänsyn till både nationella och regionala intressen.

I rapporten till regeringen nämner Trafikverket översiktligt olika tekniska lösningar. Till exempel att bygga vissa sträckor på bropelare.

TT: Finns det hopp om att tekniska lösningar kan få ned kostnaderna på de dyrare alternativen?

– Det kräver djupare utredningar innan jag kan svara på det. De kostnadsbesparingspotentialer som vi ser här och nu handlar väldigt mycket om systemets linjedragning och om stationers vara eller icke vara och deras placering, säger Sadeghi.

Trafikverkets jämförelse med liknande utländska projekt visar att kostnaden för de fyra alternativen ligger strax under medelkostnaden, medan Sverigeförhandlingens förslag ligger strax över.

Peter Wallberg/TT

Sport

Ingen VM-debut för svenskt konståkningspar

Greta och John Crafoord. Arkivbild.
Foto: Svenska Konståkningsförbundet/TT
Sport
Sport

Det blir inget VM för de 20-åriga tvillingarna Greta och John Crafoord. Det svenska konståkningsparet, som bor i USA sedan åtta års ålder, lyckades inte få tillräckligt hög kvalpoäng i det korta programmet för att få åka paråkningen i VM i Globen om en knapp månad.

Samtidigt är det klart att Josefin Taljegård får representera Sverige i hemma-VM, berättar Svenska konståkningsförbundet för TT.

25-åringen tog platsen till mästerskapet i Stockholm i kamp med Matilda Algotsson och Anita Östlund som också har klarat kvalpoängen. Taljegård, som åker för Västra Frölunda, var bäst av svenskorna i den internationella tävlingen i Tallinn förra helgen då hon kom trea och satte personligt rekord i både kortprogrammet och det långa programmet.

Taljegård är mästerskapsdebutant på seniornivå. Hon lade av 2014, på grund av skador, för att göra comeback tre år senare.

Sedan tidigare är det klart att Nikolaj Majorov har fått en VM-plats.

Kultur och nöje

Rammstein släpper lockdown-skiva

Rammstein släpper nytt. Arkivbild.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Rammstein har ny musik på gång. Det tyska industrimetalbandet Rammstein meddelar att det nya albumet redan är färdiginspelat och att de har den tyska nedstängningen att tacka för det.

– Vi fick mer tid att tänka på nya sätt och blev inte så distraherade. Resultatet blev att vi spelade in en skiva vi inte ens hade tänkt göra, säger trummisen Christoph "Doom" Schneider till Motor Music.

Det är inte känt exakt när den nya skivan släpps.

Rammstein skulle ha spelat på Ullevi i fjol, men fick som så många andra artister flytta fram spelningen på grund av pandemin. De nya datumen, 30 och 31 juli i år, gäller fortfarande.

Ekonomi

God fart i tillverkningsindustrin

Optimism och bra fart trots pandemin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tillverkningsindustrins inköpschefer är relativt optimistiska, visar inköpschefsindex, PMI, från Swedbank och Silf. Det sjönk till 61,6 i februari från 62,5 i januari. Men det är långt över det historiska snittet på 54,5.

Det är bra fart i tillverkningsindustrin, även om längre leveranstider kan vara ett tecken på begränsningar i utbudet eller störningar i utrikeshandeln, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i ett pressmeddelande.

Den del av indexet som står för orderingång visar det största negativa bidraget och drog ned indexet med 0,3 enheter. Indexet för planerad produktion visar dock på optimism, det ligger på över 70, även om det sjönk något jämfört med januari.

"Det står alltmer klart att den högre aktivitetsnivån i industrin, stigande globala råvarupriser men även utbudsstörningar i utrikeshandeln har lett till ett ökat pristryck i producentledet, vilket på sikt kan sätta avtryck i konsumentledet", skriver Jörgen Kennemar.

Kultur och nöje

Postum Golden Globe till Chadwick Boseman

Chadwick Bodemans fru Taylor Simone Ledward Boseman tog emot hans postuma pris för 'Ma Rainey's black bottom' på nattens Golden Globe-gala.
Foto: NBC/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Avlidne Chadwick Boseman prisades postumt under nattens Golden Globe-gala.
– Vi måste ta alla tillfällen i akt att fira de vi älskar, så jag tackar för att jag får möjligheten att göra det, sade hans änka Simone Ledward i tacktalet.

Chadwick Boseman, som avled i cancer i fjol, vann priset för bästa manliga huvudroll i ett drama för sin insats i "Ma Rainey's black bottom".

Däremot blev det inte någon statyett för svenske Ludwig Göransson i år. Han var nominerad för filmmusiken till Christopher Nolans "Tenet". Den kategorin kammade i stället den animerade filmen "Själen" hem, vilken även utsågs till bästa animerade film.

Favoriter prisades

Några av favoriterna som däremot kammade hem flera priser under natten förutom just "Själen" var tv-serierna "Schitt's Creek" och "The crown".

Till bästa dramafilm utsågs "Nomadland", vars regissör Chloé Zhao även prisades i regiklassen. Det är endast andra gången en kvinna får det priset – senast var 1984 när Barbra Streisand fick det för "Yentl".

Virtuell gala

Årets Golden Globe-gala genomfördes för första gången virtuellt, med värdarna Amy Poehler och Tina Fey på varsin scen i Los Angeles respektive New York. På plats i Los Angeles och New York var den vanligtvis stjärnspäckade publiken ersatt av en liten skara vårdarbetare.

Inför galan hade trots allt röda mattan rullats ut vid Beverly Hilton Hotel i Los Angeles, men i stället för vimmel blev stjärnor bli intervjuade via en storbildsskärm. Många av stjärnorna som medverkade via länk hade klätt upp sig till tänderna, medan vissa hade en mer avslappnad stil. Jason Sudekis höll exempelvis sitt, något virriga, tacktal för utmärkelsen bästa skådespelare i en komedi-tv-serie ("Ted Lasso") iklädd en huvtröja, medan Jodie Foster satt i pyjamas med hunden i knät när hon tackade för utmärkelsen bästa kvinnliga biroll i ett drama ("The Mauritanian").

Kritik mot arrangören

Värdparet passade på att skämta om den kritik som riktats mot pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) för bristen på mångfald. Liksom flera av prisutdelarna.

– HFPA består av omkring nittio icke-svarta-journalister. Vi säger omkring nittio för en del av dem kan till och med vara spöken, sade Fey.

Flera tacktal innehöll även pikar och politiska utspel.

– Jag var tvungen att simma ut från en sjunkande bil. Jag tror ändå att jag föredrar att göra det framför att vara i samma rum som (ex-president Trumps tidigare advokat, reds anm) Rudy Guiliani, sade Rosamund Pike i sitt tacktal och syftade på att det var just vad Maria Bakalova, nominerad i samma kategori, gjorde i i filmen "Borat nästa film".

Borat-filmen vann i kategorin bästa komedi och Sasha Baron Cohen utsågs till bästa skådespelare för sin insats.

– Jag vill tacka min medspelare, en rå ny talang som kom från ingenstans. Jag talar så klart om Rudy Guiliani, sade Sasha Baron Cohen i ett av sina tacktal.

"Schitt's Creek" storvinnare

Som bästa tv-serie i dramakategorin utsågs "The crown" och prinsparet Charles och Diana (Josh O'Connor och Emma Corrin) liksom premiärministern Margaret Thatcher (Gillian Anderson) utsågs till bästa skådespelare, skådespelerska respektive kvinnliga biroll i samma kategori.

Storvinnaren under Emmygalan, "Schitt's Creek", tog också hem flera tunga priser – bland annat bästa komediserie. Catherine O'Hara tilldelades utmärkelsen för bästa skådespelerska i en komedi-tv-serie.

Emma Gyllestad/TT

Sara Haldert/TT

Frances McDormand tillsammans med regissören Chloé Zhao under inspelningen av 'Nomadland'.
Frances McDormand tillsammans med regissören Chloé Zhao under inspelningen av "Nomadland".
Foto: Searchlight Pictures/AP/TT
Tina Fey och Amy Poehler ledde galan.
Tina Fey och Amy Poehler ledde galan.
Foto: NBC/AP/TT

FAKTA

Fakta: Golden globe-vinnare

Vinnare i urval under den 78:e Golden Globe-galan:

Bästa film, drama: "Nomadland".

Bästa film, komedi eller musikal: "Borat nästa film".

Bästa regissör, film: Chloé Zhao, "Nomadland".

Bästa skådespelare, drama: Chadwick Boseman, "Ma Rainey’s black bottom".

Bästa skådespelerska, drama: Andra Day, "The United States vs Billie Holiday".

Bästa skådespelare, komedi eller musikal: Sasha Baron Cohe, "Borat nästa film".

Bästa skådespelerska, komedi eller musikal: Rosamund Pike, "I care a lot".

Bästa kvinnliga biroll, film: Jodie Foster, "The Mauritanian".

Bästa manliga biroll, film: Daniel Kaluuya, "Judas and the black Messiah".

Bästa filmmanus: Aaron Sorkin, ”The trial of the Chicago 7”.

Bästa icke-engelskspråkiga film: "Minari".

Bästa animerade film: "Själen".

Bästa tv-serie, drama: "The crown".

Bästa tv-serie, komedi: "Schitt’s Creek".

Bästa skådespelare i tv-serie, drama: Josh O’Connor, "The crown".

Bästa skådespelerska i tv-serie, drama: Emma Corrin, "The crown".

Bästa skådespelare i tv-serie, komedi: Jason Sudeikis, "Ted Lasso".

Bästa skådespelerska i tv-serie, komedi: Catherine O'Hara, "Schitt’s Creek".

Cecil B DeMille-award: Jane Fonda.

Carol Burnett-award: Norman Lear.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Domens dag för Sarkozy

Den korruptionsklagade franske expresidenten Nicolas Sarkozy anländer till rättegången i Paris den 10 december. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nicolas Sarkozy hävdar att han aldrig begått "minsta lilla" korruptionshandling. Åklagaren hävdar motsatsen.
I dag faller domen mot den franske expresidenten.

Åklagaren har yrkat på fyra års fängelse, varav två år villkorligt.

Nicolas Sarkozy anklagas för att 2014 ha lovat en domare en eftertraktad tjänst i Monaco i utbyte mot information om det så kallade Bettencourt-fallet. Det handlade i sin tur om huruvida Sarkozy 2007 tagit emot otillåtna kampanjbidrag från den stormrika affärskvinnan Liliane Bettencourt, en misstanke som sedermera avskrevs.

Under rättegången i december framhöll Sarkozys advokat att domaren aldrig fick det omtalade jobbet. Åklagaren, vars bevisning bygger på avlyssnade telefonsamtal, påpekade i sin tur att fransk lag inte gör skillnad på försök till och fullbordat mutbrott.

Om han fälls riskerar 66-årige Sarkozy, som var president från 2007 till 2012, att få skaka galler i två år. Och även om han frias hägrar fler juridiska orosmoln.

Sarkozy anklagas för att ha år 2007 ha tagit emot mångmiljonbidrag av Libyens dåvarande diktator Muammar Gaddafi, för fiffel med kampanjfinanser 2012 och för att ha tagit emot otillåtna betalningar från ett ryskt försäkringsbolag 2019.

Ekonomi

Moskvabörsen öppen längre

Börsen öppnar nu tidigt i Moskva. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Moskvabörsen öppnar nu tre timmar tidigare än förut från och med i dag, den 1 mars. Redan klockan fem, svensk tid, drar handeln i gång.

Syftet är att täcka fler tidszoner och öka likviditeten. Moskvabörsen vill nu attrahera asiatiska investerare.

Utrikes

Plundring och oro i Papua Nya Guinea

Michael Somare, tidigare premiärminister i Papua Nya Guinea, avled i fredags. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Butiker har plundrats och upplopp har brutit ut i flera städer i Papua Nya Guinea, efter den omtyckte tidigare premiärministern Michael Somares död i cancer i fredags.

Landets polisminister William Onglo uppmanar nu till lugn, och lovar att myndigheterna kommer att återställa ordningen efter måndagens oroligheter i huvudstaden Port Moresby och den näst största staden Lae.

"Kravaller är inget melanesiskt sätt att visa respekt", säger han i ett uttalande.

Somare var Papua Nya Guineas första ledare efter självständigheten från Australien 1975 och är allmänt känd som "chefen". Han var premiärminister i sammanlagt 17 år, under tre separata mandatperioder.

Papua Nya Guinea är ett av de fattigaste länderna i Stillahavsregionen, med underutvecklad samhällsservice och mycket hög kriminalitet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL