Sara Hadfy Högström, projektledare för Refugees welcome housing. Foto: Privat

Refugees welcome ska hjälpa nyanlända

Sjöbo Refugees welcome housing ska hjälpa nyanlända i Sjöbo att hitta en egen bostad.
På onsdag gästar organisationen mötesplatsen på Flora dit nyanlända och bostadsuthyrare är välkomna för mer information.

I slutet av förra året hade mer än hälften av de drygt 60 nyanlända flyktingar som anvisats till Sjöbo fått hyra boende av privatpersoner. Då och så även nu skriver kommunen oftast kontrakt med uthyraren och flyktingarna får hyra bostaden i andra hand.
Refugees welcome ska nu hjälpa personer att få ett kontrakt i första hand i stället.
– Vi har samtidigt sett att det finns många nyanlända som nu bor i kommunen och som behöver hjälp att söka annan bostad. Det här året kommer därför den ideella organisationen Refugees welcome housing att starta i Sjöbo i syfte att ge stöd och rådgivning i bostadssökande men också att förmedla bostäder genom matchning. De har ett arbetssätt för detta som de jobbar med runtom i Sverige och Europa, säger Zandra Valencia, boendekoordinator på Sjöbo kommun.
Hon berättar även att kommunen stödjer uppstarten av projektet genom medel från länsstyrelsen.
– Vi tycker så klart det är jättekul att civilsamhället vill bidra till integrationen av våra nyanlända.

Refugees welcome kommer att göra bostadssatsningen i samarbete med mötesplatsen på Flora, som drivs av Rädda barnen, Svenska kyrkan och Centrumkyrkan.
– Vi vill ta bort mellanhanden och att kontraktet skrivs direkt med den nyanlände. Genom att personerna får ett förstahandskontrakt blir de mer etablerade på bostadsmarknaden, men de kan även ordna resten av sin tillvaro med jobb eller studier på ett mer långsiktigt sätt när de har en trygg boendesituation, säger Sara Hadfy Högström, projektledare för satsningen i Sjöbo.

Organisationen jobbar nu parallellt med att hitta volontärer som vill arbeta i Sjöbo. Förutom att hjälpa till att hitta bostäder och matcha ihop uthyrare med bostadssökande kan de även vara ett bollplank för frågor.
– Den nyanlände kan ha frågor om sitt asylärende eller bara vanliga hyresrättsliga frågor. Då kan man få kontakt med våra jurister som löser det eller hjälper till vart man ska vända sig vidare. Vi erbjuder även hjälp med tolkning om det behövs.

Har det varit lätt eller svårt att hitta personer som vill hyra ut?
– Än så länge har det gått bra för Sjöbo kommunen att hitta bostäder åt de nyanlända som anvisats till Sjöbo. Många privatpersoner har ställt upp, viljan att hjälpa till finns. Men både jag och kommunen upplever att det har varit svårt att hitta bostäder som de nyanlända har råd med. Det var mycket lättare 2015.
– Men man måste inte ha en hel lägenhet som man hyr ut, det kan även vara ett rum.

På onsdag kommer Sara Hadfy Högström att gästa mötesplatsen på Flora i Sjöbo som har öppet klockan 18-20.
– Då blir det ett informationsmöte för intresserade privatpersoner, hyresvärdar samt nyanlända. Personer som har hyrt ut tidigare kommer även att berätta hur det har funkat.
Sara Hadfy Högström berättar att organisationen även kommer att fortsätta gästa mötesplatsen under våren.
– Vi tänker också ha rådgivning för de flyktingar som letar efter boende. Kanske behöver man hjälp med hur man svarar på annonser och hur man söker bostad. Rådgivningen ska vara kostnadsfri.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev