Antalet parkeringsplatser minskar hela tiden i Eslöv. Nyligen stängdes p-platsen bredvid stadsbiblioteket av. Här ska byggas bostadshus.

Krånglig p-betalning kan driva iväg butiker

ESLÖV Både Apotek Hjärtat och Specsavers butiker i Eslövs centrum har tappat cirka åtta procent av kunderna sedan parkeringsavgifter infördes 27 november.
Kunderna anser att det är för krångligt att betala p-avgifterna och de ansvariga varnar för att butikerna på sikt kan tvingas flytta om systemet inte ändras.

I centrum är det numera bara tillåtet att stå gratis i tio minuter eller en halvtimme. Den som vill göra mer än ett snabbt ärende måste betala parkeringsavgift.
Men enligt de båda butikernas ansvariga är det för krångligt att erlägga p-avgift. P-automaterna är för få, tar bara kreditkort och står ofta för långt bort. Och många bilister klarar inte att betala via en app i mobiltelefonen.
Selma Gazetic från Apotek Hjärtat och Pernilla Svedberg från Specsavers vill ha en ny parkeringslösning snabbt.
– Det måste bli enkelt och kännas tryggt för våra kunder igen, säger de.

En lösning de kan tänka sig är att två timmars fri parkering införs i centrum. Då får man den rotation på bilarna som var orsaken till att avgifterna infördes samtidigt som butikernas kunder slipper gå långt eller försöka krångla med en mobilapp.
Men de kan även tänka sig en annan lösning – kanske fler parkeringsautomater eller ett lättare sätt att betala.
Om kundantalet fortsätter att sjunka och butikerna inte kan hålla sina budgetar så måste de göra något, säger de.
I ett brev till Eslövs kommun har de pekat på att de då har två vägar att gå: Antingen att minska antalet tjänster eller ”att söka attraktivare lägen utanför Eslövs centrum där parkeringen inte utgör ett hinder för att handla”.
– Men så långt hoppas jag inte att det ska behöva gå, säger Selma Gazetic som både är ordförande för Eslövs stadskärneförening och sitter med i Eslövs kommuns Advisory Board.

Hon hoppas att allt ska lösa sig till det bästa.
– Det måste finnas en lösning som alla kan tycka är bra. Jag tror inte kommunen vinner något om vi inte har handel i centrum. Det är väl bättre att pengarna stannar i Eslöv? säger Selma Gazetic.
Pernilla Svedberg berättar att personalen på Specsavers fått hjälpa många äldre för att de ska kunna parkera över huvud taget. Det har blivit en oöverstiglig tröskel för många.
Samma erfarenhet har Selma Gazetic, som säger att många av Apotek Hjärtats kunder är äldre och multisjuka som måste kunna parkera utanför och betala snabbt och enkelt.
– Vi har försökt hålla små kurser i hur man betalar parkeringen via mobilen men inte lyckats. Det har inte gått. Appar är säkert framtiden – men de är inte lösningen idag, säger Selma Gazetic.
Det hela blir övermäktigt för en gammal eller sjuk människa. Först måste de ha rätt mobiltelefon. Sedan ska appen installeras på den. Sedan ska kunden lämna ifrån sig sina kredituppgifter.
– Dagens samhälle handlar väldigt mycket om trygghet och säkerhet. Många är rädda för att lämna från sig de uppgifterna. Men den som inte gör det får en faktura hem med posten där avgiften är 25 kronor, säger Selma Gazetic.
Specsavers skickar alltid en enkät till kunden efter ett glasögonköp. Förr brukade parkeringssituationen i Eslövs centrum nämnas som en av butikens styrkor – idag upplevs den som ett hinder.

Pernilla Svedberg, som tillsammans med en av de två optikerna, Linus Magnusson, äger och driver Specsaversbutiken på Norregatan, säger att butiken har många kunder utifrån som lockas dit från orterna i Eslöv men även från Höör, Hörby, Dalby, Furulund, Ljungbyhed och Kävlinge.
– Eslöv är en landsbygdsstad och man måste göra så att folk kan ta bilen in hit. Annars finns risk att de söker sig till köpcentra som Center Syd. Ska det fungera med Flygstaden måste folk enkelt kunna fortsätta in till centrum, säger Pernilla Svedberg.
Hon och Selma Gazetic betonar att de brinner för Eslövs centrum och för sina kunder och att de egentligen inte är emot parkeringsavgifterna i sig.
Avgifterna är på en rimlig nivå med sju kronor i timmen och har gjort det lättare för de anställda att hitta p-platser.

Läs mer:

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev