Erik Stålberg som Michael Hansen, Isac Zia som Thomander, Anna Maria Karlsson som von Delphi, Ellinor Hjalmarsson som Bettan och Lasse Buhl som Winstrup. FOTO: Hannah Busch.
Theo Nyberg sminkas i rollen som betjänten James.
Den elaka Dolly Craafsing Junior, som spelas av Julia Giver. AFs skyddsandar i bakgrunden.

Karneval i farozonen i spex

LUND Lundakarnevalen står inför dörren men redan på tisdag, har Var Gladspexarna premiär på sitt nygamla spex En karnevalssaga.

– Var Gladspexarna bildade för 20 år sen och det första spexet var samma historia. I år har vi uppdaterat texten och föreställningen för att passa in i vår tid, säger Hannah Busch, pr-ansvarig för spexsällskapet.
Grundhistorien och huvudpersonerna är dock densamma. Allt börjar med uppladdningen inför Lundakarnevalen.
Uppladdningen avbryts dock abrupt när det visar sig att den rika och karnevalshatande affärskvinnan Dolly Craafsing Junior planerar att köpa upp hela Lundagård och AF-borgen för att förinta karnevalen.
Katastrofen står för dörren och AF:s skyddsandar, som har svurit att beskydda Ynglingaborgen AF mot alla faror, söker febrilt efter en lösning för att stoppa Craafsings planer.
De bestämmer sig för att ta med Craafsing på tidsresor för att visa henne forna tiders karnevaler, för att få hennes att ändra sig.
Med hjälp av en tidsmaskin ger de sig på väg genom historien. Det visar sig dock att den vattentäta planen inte var helt lätt därför att det har smugit sig in en förrädare bland skyddsandarna som tvingas att agera för att få den skyldige att sluta påverka Dolly Craafsing Junior att lägga ner karnevalen.
Huvudrollen som Dolly Craafsing spelas av Julia Giver medan skyddsandarna har anknytning till Lundahistorien.
Lasse Buhl har rollen som biskopen Peder Winstrup, Erik Stålberg spelar Michael Hansen, Johan Henrik Thomander spelas av Isac Zia, Von Delphi av Anna-Maria Karlsson och den udda Bettan gestaltas av Ellinor Hjalmarsson.
För manuset står Amanda Allvik, Juna Henriksson, Daniel Kjellqvist och Magne Tordengren. Regissör är också Daniel Kjellqvist.
– 120 personer är engagerade i spexet med bland annat rekvisita, kläder och smink. Ensemblen har letat fram gamla karnevalsaffischer för att få inspiration, berättar Hannah Busch, som också lovar att det blir mycket humor i spexet.
Premiären sker tisdag klockan 19 och sedan pågår spexet fram till fredagen den 16 mars.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev