Kaffekors gjorda av kaffesump. Sofie Arfwidson säger att de symboliserar den gemenskap som kyrkkaffet alltid inneburit. Något som ligger bakom att vi svenskar dricker så mycket kaffe. Foto: Mikael Ankarvik.
Konstnären Sofie Arfwidson och församlingsherden Lis Carlander framför tre av verk som alla har passionsveckan och påsken som tema. Foto: Mikael Ankarvik

Kaffekors och skandalverk Sofie Arfwidson ställer ut i Sankt Hans Kyrka

Lund ”Det är som mörkast innan ljuset kommer” är namnet på Sofie Arfwidsons utställning i Sankt Hans kyrka under den så kallade passionsveckan.
Och det är med en mix av populärkultur, surrealism, expressionism och historiskt måleri som konstnären tar sig an de religiösa motiven.

Under passionsveckan blir Jesus liv allt mörkare fram till döden på korset på långfredagen. Sedan kommer ljuset. Sofie Arfwidson ser även den tid vi lever i som en allt mörkare tid.
– Jag tänker mycket på högerextremismen som breder ut sig och det tilltagande våldet.
Sofie Arfwidson ställde så sent som 2014 ut en del av de aktuella verken i kryptan i Lunds Domkyrka. Hon har även ställt ut i Uppsalas och Göteborgs domkyrka. I den sistnämnda väckte hennes version av Den sista måltiden skandal på grund av att de var lite ”för” nakna.

Den här gången ställs 13 tavlor ut i kyrkorummet och korridorerna. Församlingsherden Lis Carlander menar att kyrkan för i v väldigt stor utsträckning förmedlar ordet och inte bilden.
– Tanken är att berätta med konst och inte bara med ord. Bilderna ger en annan möjlighet till reflektion, säger Lis Carlander.
För säkerhets skull kommer citat ur Lukasevangeliet att sättas upp vid tavlorna.

I utställningen ingår även ett antal kaffekors tillverkade av just kaffesump och socker.
– Det har nog ett nytt ord. Meningen är att uppmärksamma den sociala roll kaffet spelar. Att vi dricker så mycket kaffe i Sverige har faktiskt med kyrkkaffet att göra. Och över en kopp kaffe sker alla samtal i livet, de om blod, svett och tårar. Allt från dop, konfirmation och begravning förknippas med kaffe, säger Sofie Arfwidson.
Utställningen öppnar idag.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev