Gömde skarpladdat vapen i bilen

MALMÖ Efter en biljakt i Malmö greps tre män av polisen. Men när patrullen undersökte bilen hittades ett skarpladdat vapen.
Nu döms en 22-årig man till fängelse i ett år för grovt vapenbrott.

Det var 17 april 2016 som händelsen inträffade på Nydalastigen.
22-åringen var med i bilen, men satt som passagerare bredvid föraren.
En polis upptäckte att panelen ovanför instrumentbrädan var lös. Och i ett hålrum under panelen låg en pistol. Det rör sig om ett halvautomatiskt vapen. Och i pistolens magasin fanns fyra skarpa patroner.

Polisen hittade inte några fingeravtryck eller dna på vapnet. Och något åtal för grovt vapenbrott har inte väckts mot de två andra männen i bilen.
Den 22-årige mannen uppger vid förhören att han inte vet vem som ägde bilen och att det var första gången han satt i den.
22-åringen erkände först att vapnet tillhörde honom. Men uppger vid senare förhör att erkännandet berodde på att han mådde dåligt och ville släppas fri.
Mannen nekar också till att ha sagt att han hade placerat pistolen i gömstället. Han uppger vid förhören att han fick lämna ifrån sig två mobiltelefoner vid gripandet.
Och att det i dessa inte finns några bilder som kan koppla honom samman med pistolen.

Men enligt anteckningar från de tidigare förhören har 22-åringen berättat att han placerat vapnet i gömstället i bilen. Och att det var ett vapen som han bara hade haft i fyra dagar och inte använt eller avfyrat.

Dessutom ska han ha sagt att han köpt vapnet för att skydda sig själv. Men ville inte uppge vem som hotade honom och vad det gällde.
Men tingsrätten anser det helt osannolikt att mannen skulle ha erkänt ett grovt vapenbrott om vapnet inte tillhörde honom.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev