Anders Bengtsson (L).
Allmännyttans bostadsbolag, Skuruphem. Arkivbild

”Ansvaret vilar på Skurupshem”

SKURUP Ansvaret för bokslutet ligger hos Skurupshem – i bolaget, säger politikern Anders Bengtsson (L) som tycker Skurupshems vd och styrelse ska ta sitt ansvar och inte skylla på andra.

Anders Bengtsson är liberal politiker med uppdrag i kommunen och med ett förflutet inom näringslivet, både som vd och styrelseledamot.
– Ett bolag har alltid ansvaret för bokföringen, oavsett om man gör bokföringen själv, lägger ut den på entreprenad eller hyr in konsulter, säger Bengtsson.
Han reagerar kraftigt mot att Skurupshem har problem med bokföringen i år igen eftersom det var problem i fjor också.

– Det har förekommit uttalanden från Åsa Ekblad (M) som sitter i styrelsen i Skurupshem om missförhållanden utanför Skurupshem.
– Det är deras ansvar i bolaget att ha koll på konsulten.
– Jag vet inte om konsulten kommunen hyrt in har begått fel eller ej, säger Bengtsson och poängterar att ett betydligt större problem är att Skurupshem fortfarande har kvar gamla problem att tackla.
– Åsa Ekblad har en av kommunens högst betalda tjänstemän att fråga, vd, säger Bengtsson som tycker hon ska börja i den änden istället.

Konsulten har fått klart moderbolagets bokföring liksom skol- och utbildningsnämnden samt gymnasiets bokföring på det underlag som dessa verksamheter har lämnat in. Frågan är om det inte brister hos Skurupshem själva, menar Bengtsson.
Redan i fjor i samband med bokslutet för 2016 hade Skurupshem problem med redovisningssystemet och hantering av det, samt försening med bokslutet.

Liberalerna har också ställt en interpellation till Skurupshem för att få klarhet i de brister revisionen påpekade vad gäller gången för upphandlingar, och hur redovisning och bokföring sköts och vad som har hänt under det gånga året sedan revisionen gått igenom bolaget och vd byttes ut.
Interpellationen ska behandlas vid nästa fullmäktigemöte.
– Jag tyckte något var fel i bolaget, men det visar sig att det var värre än vad jag trodde, säger han.
Styrelsen borde ha tagit tag i det här kraftfullare än vad de har gjort, anser Bengtsson.
– Jag kan inte hitta i bolagets protokoll att de tar upp att det är problem med bokföringen, säger han:
– Redan i oktober borde styrelsen ha reagerat och i december och januari borde det stå fullständigt klart att bokslutet var ett problem, säger Bengtsson och tillägger:
– Men det är synd om de anställda. När det regnar på prästen stänker det på klockaren., säger han men betonar snabbt:

– Det är fina lägenheter och bolaget är i grunden ett sunt bolag med duktiga medarbetare. Skurupshem kommer inte gå under av det här. De kommer lösa det.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev