Malin Åkerman ska gestalta Isabella, en roll som är döpt efter Tomas Ledins sång Sensuella Isabella. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Tomas Ledin med Edward af Sillén, som ska regissera filmen En del av mitt hjärta. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sensuella Isabella intar bioduken

Vem är Sensuella Isabella egentligen? Tomas Ledin har fått frågan många gånger, men aldrig svarat. Men nu ska kvinnan från hans sång i alla fall ta gestalt på filmduken. En del av mitt hjärta heter musikalfilmen baserad på Tomas Ledins musik – och Isabella spelas av Hollywoodkändisen Malin Åkerman.

Filmprojektet presenterades i Stockholm på måndagen med en rad stjärnor på plats. Premiären beräknas äga rum julen 2019 och inspelningarna ska ske på svenska västkusten.
Isabella i filmen är en kvinna i Stockholms finansvärld. När hon reser hem till sin gamla ort är det bröllop på gång och ett triangeldrama tar sin början. Jonas Karlsson spelar Isabellas gamla vän Edwin och bland övriga medverkande finns bland andra Shima Niaravani, Johan Ulveson, Per Andersson och Pernilla August.

Att karaktären från hans sång nu ska ge namn åt en filmroll glädjer Tomas Ledin.
– Det känns helt fantastiskt. Speciellt att Malin ska ge den karaktären liv. Jag får ofta frågan vem Sensuella Isabella är. Det har jag aldrig svarat på. Men en blondin ligger nära verkligheten, säger Tomas Ledin med ett skratt.

Det var filmproducenten Patrick Ryborn och manusförfattaren Lars Vasa Johansson som kläckte idén till filmmusikalen.
– De kontaktade mig för ett och ett halvt år sedan. Jag tyckte det lät nästan för bra för att vara sant, men jag sa: ”Skriv gärna ett manus så får vi ta det därifrån”, berättar Tomas Ledin.
Det gick ett halvår och så kom ett manus på 140 sidor.
– Jag läste det och det var enastående bra. Jag kände mig engagerad i karaktärerna och i vad som skulle hända. Jag såg att de hade arbetat med mina sånger på ett bra sätt och till och med använt rader av dem i dialogerna. Det kändes som en helhet, säger Tomas Ledin.

Edward af Sillén är kanske mest känd för den breda massan som mannen bakom flera Melodifestival- och Eurovision-manus. Men på hans digra cv finns också flera filmmanus, han har regisserat och översatt musikaler och han har regisserat flera av Tomas Ledins shower. För Edward af Sillén kändes uppdraget att regissera En del av mitt hjärta klockrent.
– Jag tyckte att själva idén var briljant. Att göra en storslagen svensk musikal i sommarmiljö, det var storartat. Och Tomas musik har jag i mitt blod, precis nästan alla i Sverige har.

Svenska musikalfilmer är en ovanlig syn på bio, men internationellt sett finns många lyckade exempel. Ett sådant är förstås Mamma Mia.
– Precis. Det är en utmärkt jämförelse, säger Edward af Sillén. Det här är inte heller en biopic utan en jukeboxmusikal. Man tar en artists musik och skriver en historia ur den musiken, förklarar han.
Något ur Tomas Ledins eget liv finns alltså inte i filmen.
– Nej, men eftersom det är mina sånger och texterna speglar mycket hur jag ser på livet så känner jag igen stämningslägen och berättelser, säger Tomas Ledin.
Varför upphovsmakarna valt att göra en film- och inte en scenmusikal är en fråga varken Tomas Ledin eller Edward af Sillén kan svara på. Men kanske är det just för att genren musikalfilm är så försummad.
– Ja, det är något som den svenska biopubliken inte är bortskämd med. Det känns bra att någon har modet och visionen att göra det och jag vill tro att biopubliken har längtat efter detta.
Och att det ska bli en riktig musikal, där de medverkande sjunger och dansar, lovar Edward af Sillén, som med En del av mitt hjärta regisserar sin första långfilm.
– Det passar mig som handen i handsken. Och jag tycker det är så kul att vi fått tag i så många bra skådespelare, som vill slänga sig ut i det här äventyret tillsammans med oss.

Har det varit lätt att få folk att tacka ja till rollerna?
– Ja, alla som vi har kontaktat har reagerat likadant. ”Åh vad roligt att det görs en svensk filmmusikal”. Så det här känns som ett passionsprojekt, säger Edward af Sillén.
Och så är det också för Tomas Ledin.
-För mig känns det stort att få vara delaktig i detta. Att mina sånger, som jag skrivit sedan början på 70-talet, ska hamna i ett sådant sammanhang 2018, det är en dröm, säger Tomas Ledin.