Jenny Rova. Foto: Jenny Rova
Den vinnande boken.

Fotobokspris till Jenny Rova

Det blev Jenny Rovas fotobok där tidigare pojkvänner och älskare porträtterar henne som vann årets svenska fotobokspris.

I helgen delades årets Svenska fotbokspris ut i Stockholm. Årets vinnare blev fotografen Jenny Rovas bok Älskling – A selfportrait through the eyes of my lovers. I boken har Rova låtit högst privata bilder, tagna av tidigare pojkvänner och älskare, utgöra grunden i boken.
Juryns motivering löd: ”Ett utlämnande och ömsint verk, där en kvinna undersöker den manliga blicken och tar kontroll över den.”

Svenska Fotobokspriset delas ut årligen av Svenska Fotografers Förbund. Vinnaren tilldelas en prissumma på 60 000 kronor.
Jenny Rovas bok var en av fem nominerade. De övriga var: Diary av Gunnar Smoliansky, Night Procession av Stephen Gill, The Belt of Venus and the Shadow of the Earth av Inka och Niclas Lindergård och Hidden Kingdom av Stafan Bladh.