Foto: Niranjan Shreshta/AP/TT

Flygkrasch i Nepal – drygt 50 befaras döda

Världen Ett passagerarplan har kraschat på Katmandus internationella flygplats. 67 passagerare ska ha befunnit sig på planet, liksom fyra personer i besättningen.

Olyckan ska ha inträffat när planet, en Bombardier Dash 8 Q400 tillhörande flygbolaget US Bangla, som var på väg från Dhaka, kört av landningsbanan och vält. Av de totalt 71 personerna ombord ska två ha varit barn.

Enligt den engelskspråkiga nepalesiska nyhetssajten My Republica ska vittnen ha berättat hur flygplanet gjorde en skarp gir på låg höjd, strax ovanför kontrolltornet i höjd, och sedan ska en rök ha synts. En representant för flygplatsen Tribhuvan International Airport (TIA) säger till Kathmandu Post att flygplanet fattade eld efter att det kört av landningsbanan.

Både personal från flygplatsen och från den nepalesiska armén har varit involverade i räddningsarbetet.

Generaldirektören för Nepals civila flygmyndighet, CAAN, Sanjiv Gautam, säger till Kathmandu Post att man misstänker att det har varit tekniska problem på flygplanet.
– Flygplanet hade fått tillåtelse att flyga in över Koteshwoor och landa från den södra sidan av landningsbanan men det landade från norr, säger han.
– Vi är fortfarande osäkra på orsakerna bakom den ovanliga landningen.

Chefen för TIA, Raj Kumar Chettri, säger till Reuters att flygplanet tog i ett stängsel innan det fattade eld. För Kathmandu Post beskriver en av passagerarna, en man vid namn Basanta Bohora, på planet händelseförloppet ur sitt perspektiv inifrån planet:
– Plötskligt skakade planet till och det hördes en hög smäll, säger han. Jag satt nära fönstret och kunde ta mig ut genom det.
– Efter att jag kom ut ur planet har jag inga minnesbilder förrän jag var på sjukhuset. Jag har skadat huvudet och benet men hade tur som överlevde.

My Republica uppger att man nu befarar att drygt 50 personer omkommit. Enligt Kathmandu Post ska 40 dödsfall ha bekräftats, 31 som togs ut döda från flygplanet och nio som förklarades döda på olika sjukhus.

Såväl premiärminister KP Sharma Oli, inrikesminister Ram Bahadur Thapa och försvarsminister Ishwar Pokharel besökte under måndagen räddningsarbetet.
”Extremt chockad av den olyckliga kraschen av ett US Bangla-flyg med 67 passagerare och fyra i besättningen. Uttrycker djup sorg över förlorade liv och skickar kondoleanser till de sörjande familjerna och önskar även snabb tillfriskning för de skadade. Regeringen kommer genast att utreda den här händelsen”, skriver KP Oli på Twitter.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev