Familjen Christensson, Albert, Annika, Alma och Anders, förlorade allt i samband med storbranden i Landskrona i lördags. Nu vilar man ut hemma Anders föräldrar i Svalöv. Foto: Privat
Hyreshuset på Trädgårdsgatan, byggt 1910, går antagligen inte att rädda. Skadorna är för stora.

De miste allt i branden

LANDSKRONA/SVALÖV För drygt ett år sedan flyttade trebarnsfamiljen Christensson från Svalöv in i sina stora, nya femrumslägenhet i centrala Landskrona.
Idag har man mist allt efter storbranden i ett hyreshus på Trädgårdsgatan och får nu bo hemma hos farmor och farfar.

– Allt känns helt overkligt. Jag är själv brandman och trodde aldrig att jag skulle tvingas stå på andra sidan, säger Anders Christensson, fortfarande chockad och omtumlad efter den uppslitande upplevelsen.
Anders, Annika, Alfred, Albert och Alma bodde i det hyreshus på Trädgårdsgatan som totalförstördes vid en explosionsartad brand i lördags morse.
20 personer fick evakueras akut och idag finns inte mycket kvar.

– Det värsta är alla minnessaker som försvunnit. Allt är borta och det känns fruktansvärt hemskt. Alla bilder, leksaker och filmer på barnen får vi aldrig tillbaka. Allt annat går att ersätta, säger Anders Christensson.
Larmet om branden kom in strax före klockan sex på morgonen:
– Jag vaknade för att gå på toaletten och hörde då en massa liv nere på gatan. Såg några ungdomar och trodde att de sovit över i trappuppgången.
Samtidigt bankade det hårt på dörren:
– Jag fattade inte varför, men när jag öppnad stod en av grannarna där och sa att vi måste ut för att det brinner. Röklukten var påtaglig och då insåg jag vad som var på gång.

Anders tittade ut genom fönstret och fick då se hur det välde ut rök från lägenheten ovanför. Samtliga i familjen tog sig snabbt ut och väl nere på gatan fick man en chocksyn.
– Förloppet gick oerhört snabbt. Från det att vi kommit ut tog det inte många minuter förrän branden var fullt utvecklad. En oerhört traumatisk och väldigt overklig känsla.
– Man förstod egentligen inte vad som hänt, säger Anders påtaglig dämpad.
Fem räddningstjänster jobbade med släckningsarbetet som visade sig komplicerat, ett tjugotal poliser spärrade av området och såg till att hålla allmänheten på säkert avstånd.
– Det var fullt pådrag och tyvärr finns nog inget kvar av värde att rädda. Vi ska få komma in när huset är säkrat, men jag är beredd på det värsta. Vi får helt enkelt börja om igen.

Mest troligt har branden börjat på vinden. Kvinnan som bodde i vindslägenheten ringde SOS när hon märkte att rök trängde in och konstaterade att det glödde intensivt i taket.
– Huset är byggt av uteslutande trä och det innebär att branden fick ett mycket starkt förlopp. Allt gick så fort och jag är tacksam för att ingen kom till skada. Alla i familjen är välbehållna och det är det allra viktigaste.

Det är bara fem veckor sedan det brann i samma hus. Då på andra våning sedan en diskmaskin fattat eld.
– Lägenheten blev totalförstörd och i dagarna var det planerat att personer skulle flytta in igen. Nu får vi alla leta någon annanstans att bo. Jag tror aldrig att huset går att renovera, skadorna är för stora.
Framledes får familjen Christensson ett styvt jobb. Leta nytt boende, köpa in ett helt nytt bohag, täta kontakter med försäkringsbolaget och HSB.
Som tur är får man bo hos Anders mamma Ann-Britt och pappa Göran i Svalöv under den mest hektiska tiden.

– Det känns skönt. Många har ställt upp, tröstat, kommit med uppmuntrande tillrop, men vi ska tillbaka till Landskrona. Vi valde att börja ett nytt liv där och det ska vi fortsätta med.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×