– Våra bär kommer att säljas i butiker i stället, berättar Rickard Bergkvist, en av ägarna till Eriksgården i Hörr utanför Sjöbo. Arkivbild

Odlare slutar med bärstånd vid butiker

Sjöbo Efter Arbetsmiljöverkets kritik förra sommaren slutar Eriksgården med att ha sälja bär i sina jordgubbshus utanför butikerna på Österlen.
– Vi klarar inte att leva upp till arbetsmiljökraven som de kräver för kontanthantering, säger delägaren Rickard Bergkvist.
Men han ser inte bara nackdelar med förändringen.

Eriksgården från Hörr utanför Sjöbo började sälja sina bär i stånd utanför butiker på 1990-talet.
– Det har vuxit och har varit en bra försäljning, säger Rickard Bergkvist.
Han berättar att de senaste två åren har Eriksgården haft bärstånd utanför nio butiker: Sjöbo, Tomelilla, Ystad, Simrishamn, Hammenhög och Kivik. Försäljningen har pågått från slutet av maj till slutet av juli.

Men från och med i sommar kommer företaget inte att ha någon bärförsäljning utanför butikerna. I stället ska bären finnas i butikernas frukt- och grönsaksavdelningar, vilket Eriksgården gick ut med på sin Facebooksida i början av veckan.
– Det kommer inte vara någon person som säljer dem där inne, utan det är självplock som allt annat i butiken och man betalar i kassan, förklarar Rikard Bergkvist.

Det finns flera anledningar till förändringen.
– Men en huvudskälet är att vi har funderat på de synpunkter vi fick från Arbetsmiljöverket förra sommaren och hur vi kan lösa det praktiskt och vi har kommit fram till att vi inte kan leva upp till kraven med en lönsamhet, säger Rickard Bergkvist.

Arbetsmiljöverket anser utifrån säkerhetsskäl att de anställda sommarjobbarna som hanterar kontanter inte ska jobba ensamma med tanke på hot- och rånrisker.
– De flesta kunder har velat betala kontant. Endast 35 procent har betalat med swish eller kort och vi räknar med att försäljningen skulle gå ner mycket om vi inte tog emot kontanter. Dessutom har vi fortfarande kvar samma kostnader för löner, markhyra och logistik.
Och att ha två försäljare hade inte gått, menar Rickard Berkvist.
– Det hade blivit för kostsamt för oss, för så stor lönsamhet är det inte.

Arbetsmiljöverket hade även synpunkter på dagskassan storlek.
– De ville att vi bara skulle ha ett par tusen kronor i kassan och att vi skulle låsa in resten. Men det har vi inte möjligt i de stånd som vi har haft. Dessutom måste vi ju starta morgonen med en kassa för att kunna växla till de första kunderna och bara den skulle komma upp i det belopp som Arbetsmiljöverket var rimligt för en dagskassa.

Rickard Bergkvist beklagar att de kunder som har tyckt om att handla av dem i deras bärstånd inte kommer att kunna göra det.
– Vi kommer inte att kunna ordna lika många sommarjobb för unga som vi har gjort tidigare, vilket känns tråkigt.

Men han ser inte bara nackdelar med de nya förändringarna.
– Kunderna behöver inte stå i kö två gånger och de kommer att kunna använda sina butikskort som man inte har kunnat använda hos oss. Dessutom har vi stängt klockan sex-sju på kvällarna, men nu kommer de att finnas tillgängliga, om de inte tar slut vill säga, på de tider som butiken har öppet och även in i september.
Rickard Bergkvist säger att har fått klartecken från de flesta butiker som de sålt utanför tidigare.
– Vi väntar svar från några butiker men de flesta har meddelat att våra bär kan säljas hos dem i sommar.

Eriksgården öppnar sin gårdsförsäljning i Höör den 17 maj och självplockningen av jordgubbar blir troligen av tidigare än tidigare. Utbyggnaden restaurangen och innergården, som Skånskan berättat om tidigare har nu dragit igång.
– Men allt kommer dock inte att hinna bli helt klar tills öppnandet, säger Rickard Bergkvist.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev