Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild/TT.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Arkivbild/TT

Minister bjuds in efter bråkigheter

trelleborg Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) bjuds in till Trelleborg efter att situationen på kommunens fritidsgård Gasverket blivit ohållbar.

Det handlar om ungdomar som skapat oroligheter på bland annat biblioteket och kommunens största fritidsgård Gasverket, något som eskalerade under hösten.
På fritidsgården har det förekommit hot mot personal, bråk ska ha uppstått på och i anslutning till fritidsgården och knivar ska ha förekommit. Sedan den 6 mars håller Gasverket kvällsstängt på grund av händelserna.

– Det finns en gräns och den gränsen är nu passerad. Vi måste sätta ner foten och verkligen ta ett rejält tag kring den här problematiken, säger Torbjörn Karlsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Trelleborg.
För att komma till rätta med problemet arbetar nu kommunstyrelsen i Trelleborg, med att hitta nya vägar. Det handlar om att vända sig till organisationer såsom Fryshuset, kommuner med liknande erfarenheter och så en inbjudan till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
– Han blir säkert inbjuden till många platser men vi vill få vår röst hörd, säger Torbjörn Karlsson.
Mats Rindborn Grahl, kommunpolis, berättar att det rör sig om barn och vuxna från 12-13-årsåldern till vuxna över 20 år som står för oroligheterna på fritidsgården.

– När yttre personal inte har uppdrag från regionledningscentralen så ska de befinna sig på de platser där ungdomsgängen håller till och stökar. Tanken är att vi ska avanonymisera dem som är mest stökiga och vissa av dem är redan kända av oss.
Det pågår ett arbete för ett tätare samarbete mellan polisen och kommunens förvaltningar.
– Vi ser över hur vi kan hitta en samverkansmetod som får bättre genomslagskraft mot ungdomarna än i dag.

Hur skulle den kunna bli bättre?
– Har vi en gemensam problembild som alla tittar på utifrån sitt perspektiv så tror jag vi kan komma långt.
Om inbjudan till Morgan Johansson säger han:
– Torbjörn Karlsson får stå för inbjudan. Rent generellt är det självklart bra att inrikesministern kommer ut och ser hur samhället ser ut.
Den 19 mars kommer kommunstyrelsens arbetsutskott göra en uppföljning av hur arbetet går.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev