Mendez är först ut i kväll, precis som han var 2002 med Adrenaline. – Jag har haft tur, det är bäst att börja, säger han. Foto: Jörgen Johansson/Kontinent
Mendez har sex barn och i Chile blev dokusåpan om familjen, Los Mendez, populär. Nu ska den komma i svensk version. Foto: Jörgen Johansson/kontinent

”Jag har fått en stor kram av Sverige”

I kväll avgörs det vem som ska få representera Sverige i Eurovision Song Contest i Lissabon i maj. Först ut på scenen på Friends arena i Stockholm är Mendez med låten Everyday. Och att få starta hela tävlingen passar perfekt för den 42-årige svensk-chilenske artisten.
– Det kan ge mig lite tur, säger han.

När tidningen ringer upp Mendez i Stockholm är det en lätt sömnig artist som svarar.
När man är först ut på scenen är man också först att repetera och det blir lite egentid i logen mitt i det strikta melloschemat. Mendez har slumrat till backstage, men är snart sitt vanliga glada jag.

När hans namn ropades upp i lördags efter att han gått till final i andra chansen i Kristianstad var han synbart sprudlande glad. Återkomsten i Melodifestivalen betyder oerhört mycket för Mendez, som genom låten Everyday gör sin comeback hos den svenska publiken efter femton år i Chile.
– Jag trodde inte att mitt namn skulle ropas upp. Det var mycket snack om att Sigrid Bernson, som jag var i duell med, hade många fans. Men i slutändan var det låten och det teamwork den byggde på som gjorde att vi gick vidare, säger Mendez.

Att gå till final via andra chansen är positivt på många sätt.
– När man fick känna på vad det betyder så var det det bästa. Jag kunde förbättra mitt nummer och jobba på sådant som medhörning och danssteg. Radion började spela låten och den började klättra på listorna.

Och det har hänt att folk som gått via andra chansen har vunnit …
– Ja, jag hörde det. För mig känns det redan som om jag vunnit. Jag känner att jag fått en stor kram av Sverige efter den här korta men intensiva resan.

Hur är det att vara först ut egentligen?
– Det är lite nostalgi, för jag gick ju ut först i finalen 2002 med Adrenaline också och hamnade på andra plats. Jag tycker jag har haft tur hela vägen, det här är mer tur. Det är bäst att börja.

Minns du något från 2002 när du tävlade med Adrenaline?
– Då var det på liv och död. Jag hade precis kommit från rehab och det var extremt känsligt för mig. Den gången var det en comeback från mörkret, nu är det från ett annat land. Vi bröt mot allt då, det var ingen schlagerlåt vi gjorde. Det var i början på den nya melodifestivalen, första året med deltävlingar, jag var med i Växjö. Jag kom verkligen direkt från rehab, jag hade ens inte träffat familjen. Det var skrämmande och skönt. Nu njuter jag av allt, varje dag, varje människa jag träffar längs vägen.
Sedan 2003 har Mendez bott i Chile, gjort en dokusåpa med familjen, Los Mendez, som blev väldigt populär, kandiderat till borgmästarposten i Valparaíso med mera.

Du är kändis i Chile. Är någon där intresserad av din insats i Mellon?
– De är på som bara den. Det gick så bra där så de förväntade sig inte att jag skulle åka iväg. Det roliga är att nu har vi möten med olika produktionsbolag angående Los Mendez här. Nu blir det Los Mendez in Sweden. Jag ser fram emot att börja med det igen, det var så roligt.

I finalen har man också en utländsk jury. Vad tycker du om det?
– För min del tycker jag det är jävligt bra. Den man ska välja ska ju vara med i Eurovision och visa hur duktiga producenter och låtskrivare vi har. Smaken är som baken och man får respektera folkets röster, men juryn ger någon slags balans.

Vad tror du om dina konkurrenter i kväll?
– Mariette, Felix, John och Martin. Bland dem kan det hända vad som helst. Mariette är otroligt duktig och John är en fantastisk sångare. Men vill folk ha en ballad i år?

I sommar ska Mendez fortsätta umgås med Christer Björkman och David Lindgren. Båda jobbar med Diggiloo där Mendez medverkar.
– Det är underbart. De gånger jag träffat produktionen bakom det hela har det varit som en stor familjekänsla som jag älskar. Jag har ju sex barn och älskar familjen och de här konserterna är för familjen. Det passar mig perfekt! säger Mendez.

Yvonne Erlandsson