Scen/recension

Imponerande och smakrik kabaré

Vinnaren tar allt hade premiär på Hipp på fredagskvällen. Foto: Mats Bäcker
Artikel Scen/recension 19 manus-, text- och musikskapare.

19 manus-, text- och musikskapare. 16 skådespelare, musiker och artister på scen. Och så både artistkollektivet Medborgarbandet och Malmö Stadsteater som producenter.

Det är många kockar inblandade i den politiska kabarén Vinnaren tar allt som Nina Persson och Gudrun Hauksdottir tog initiativ till när Kitte Wagner precis tagit över chefskapet för Malmö Stadsteater.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Svenskarnas succé – målfest i NHL

Anaheimbacken Hampus Lindholm, till vänster, firar sitt 3–0-mål i matchen mot Colorado.
Foto: Alex Gallardo/AP/TT
Sport
Sport Svenskarnas målskytte var glödhett i nattens NHL.
Anaheims seger fixades av tre svenska målskyttar. Filip Forsberg gjorde säsongens fjärde mål för Nashville och Los Angeles vann efter både svenska mål och assister.

Jakob Silverberg, Rickard Rakell och Hampus Lindholm (Anaheim). Carl Grundström och Lias Andersson (Los Angeles). Filip Forsberg och Mikael Granlund (Nashville).

Tack vare nattens svenska målfest segrade Anaheim över Colorado med 3–1 och Los Angeles vann över St Louis med 6–3. Däremot räckte inte målen av Filip Forsberg och Mikael Granland, som båda spelades fram av Viktor Arvidsson, till seger för Nashville – som förlorade med 2–3 mot Dallas (där John Klingberg fixade en assist).

3–0 för Anaheim

Matchen mellan Anaheim och Colorado var knappt en minut gammal när Jakob Silfverberg direkt efter en tekning satte ett välplacerat skott bakom Philipp Grubauer i Colorados mål. Halvvägs in i den andra perioden tog Rickard Rakell emot en välplacerad passning mitt framför mål och kunde placera 2–0. Bakom det fina passningsspelat som föranledde målet låg bland annat Jacob Larsson, som noterades för en assist.

I den tredje perioden lyckades Colorado utjämna till 2–1 och jagade kvittering, men Hampus Lindholm punkterade matchen när han hivade i väg pucken, som gled in i Colorados tomma målbur med drygt en och en halv minut kvar.

Anaheims målvakt John Gibson räddade lagets seger tack vare sina 32 räddningar – och Anaheim fick därmed revansch på Colorado, som man förlorade mot med 2–3 efter förlängning i fredags.

Solouppvisning av Grundström

Los Angeles hade målfest mot St Louis – och lagets svenskar var involverade i flera av målen. Carl Grundström stod för en fantastisk soloprestation när han fintade bort minst två St Louis-spelare och sedan satte 2–0-målet i slutet av den första perioden. En period senare kom Lias Andersson fri och överlistade Ville Husso i St Louis mål. Där emellan hade Adrian Kempe noterats för två assist.

St Louis lyckades göra två mål på 48 sekunder, men närmare än 5–3 kom aldrig Stanley Cup-mästarna från 2019. Los Angeles Drew Doughty satte till slut 6–3 i tom bur.

Susanna Persson Öste/TT

Ekonomi

Vinstlyft för Philips

Det går bra för teknikjätten Philips. Arkivbild.
Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stor efterfrågan på sjukhusutrustning gör att nederländska teknikjätten Philips kan redovisa ett vinstlyft på sju procent för fjärde kvartalet. Ebita-resultatet steg till 1,14 miljarder euro, att jämföra med analytikernas genomsnittliga vinstprognos på 1,12 miljarder euro.

Utrikes

Indien: Gränsstrider längs gamla Sidenvägen

En indisk och en kinesisk soldat på vakt i Nathula-passet. Stämningen har varit spänd i området i decennier – passet var stängt för trafik mellan 1962 och 2006. Arkivbild tagen på sommaren.
Foto: Gurinder Osan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Indiska och kinesiska styrkor har åter hamnat i strid längs den långa och ensligt belägna gränsen, rapporterar medier i Indien.

Striderna ska ha ägt rum häromdagen, men uppgifterna kommer först nu. Platsen, Nathula-passet mellan Tibet och den indiska delstaten Sikkim, är känd som ett stopp längs den mytomspunna Sidenvägen, men ligger isolerat på över 4 000 meters höjd.

Indiska försvarstalesmän säger enligt rapporterna att det finns skadade på båda sidor.

Gränsen mellan de båda stormakterna Indien och Kina är lång och delvis omstridd. Förra året dödades tiotals soldater när de två ländernas styrkor drabbade samman i Ladakh, på andra sidan Nepal längre västerut längs gränsen.

I september lovade ländernas utrikesministrar Wang Yi och Subrahmanyam Jaishankar vid ett möte i Moskva att "behålla det nödvändiga avståndet" i gränsområdena och "undvika ageranden som riskerar att eskalera situationen".

Henrik Samuelsson/TT

Lund

Greps för inbrott i tvättstuga

Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Vid kvart över tre-tiden slog en uppringare larm till polisen om ett pågående inbrott i en tvättstuga på Sankt Månsgatan i Lund.

När man kom till platsen var tjuven, en man i 30-årsåldern, fortfarande kvar. Han greps och misstänks för stöld och förberedelse till stöld.

Sport

Landslagsläkare om vaccintvekan: "Provocerande"

Handbollslandslagets läkare Daniel Jerrhag. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Vaccinet ses som en förutsättning för att idrotten ska kunna återgå till det normala. Ändå har svenska idrottsläkare mött elitidrottare som är tveksamma till att vaccinera sig.
– Jag tycker det är extremt provocerande, säger handbollsherrarnas läkare Daniel Jerrhag.

TT har intervjuat fyra läkare som jobbar nära några av landets främsta idrottare och landslag. Hos dem råder ingen tvekan. Uppmaningen till idrottarna är solklar: ta vaccinet mot covid-19.

– Vaccinet behövs och det ska man ta. Den här diskussionen kommer alltid. Det beror tyvärr på anti-vaccinationsmänniskorna som ägnar sig åt Googleforskning. Jag tycker det är extremt provocerande, säger Daniel Jerrhag, läkare hos handbollsherrarna som just nu spelar VM i Egypten.

Motstånd - ett hot

För två år sedan rankade världshälsoorganisationen WHO vaccinmotstånd som ett av tio hot mot den globala hälsan.

Många minns vaccinationen mot svininfluensan 2009–2010, då vaccinet Pandemrix "bidrog till en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga vuxna" enligt Läkemedelsverket.

– Det är klart att man måste vara medveten om att alla läkemedel kan ha biverkningar, även Ipren. Då måste man väga fördelar och nackdelar. Här är ett virus som har lamslagit hela världen, dessutom slår det inte helt godtyckligt, utan främst mot de äldsta. Det kan drabba vem som helst på ett förfärligt sätt, säger Jerrhag.

– Jämför man risken mellan att drabbas och smitta någon annan som blir sjuk... ur mitt perspektiv är det en del av samhällskontraktet att ta det, även om vi inte är de mest utsatta.

"Överlevnadsfråga"

I november uttryckte simstjärnan Sarah Sjöström viss tveksamhet inför att ta ett framtida vaccin, om forskningen skulle visa att hennes blodgrupp var immun och det inte behövdes.

För simlandslagets läkare René Tour råder ingen tvekan:

– Vi ser ju fram emot en vaccination och ser det som en lösning på hela problematiken som har varit pandemin. Utan några reservationer alls. Biverkningsdiskussionen finns överhuvudtaget inte med i vågskålen, säger han och fortsätter:

– Simningen har varit så otroligt hårt drabbad när de stänger simhallarna. Den breda simsporten är helt i vila. För vår sport är det en överlevnadsfråga att kunna vaccinera brett.

Bo Berglund, medicinskt ansvarig hos Sveriges olympiska kommitté (SOK), berättar att även han har fått frågor från idrottare om vaccinets säkerhet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och kommer att rekommendera vaccination. Det är inga konstigheter, säger han.

Ingen förtur

Samtidigt har det förts fram argument för att idrottare ska få förtur i vaccinkön, för att exempelvis kunna delta i Tokyo-OS i sommar utan problem, men det är inte SOK:s hållning.

– Vi vet inte vad som kommer att krävas i OS. Förmodligen kommer det ett direktiv i vår om vad som gäller. Vi får försöka lösa problemen varefter de dyker upp. Men SOK:s idrottare kommer att komma med i allmänhetens ordning. Vi kommer inte att begära att de ska gå före, säger Bo Berglund.

Även herrarnas fotbolls-EM ska spelas i sommar och landslagsläkaren Anders Valentin är hoppfull om att mästerskapet ska kunna genomföras säkert, oavsett om spelarna har hunnit få vaccinet eller inte.

– Man hoppas att toppen är nådd, så att säga. Ju fler smittade och ju fler vaccinerade desto större immunitet. Elitidrottare ligger nog långt ner på listan, men kanske kan väldigt många ha fått det till sommaren ändå. Man kan åtminstone hoppas, säger Valentin.

Patrik Dokk/TT

Sarah Sjöström. Arkivbild.
Sarah Sjöström. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vaccinläget i Sverige

Sverige är med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Vaccinationerna mot covid-19 startade den 27 december i Sverige med covidvaccinet från Pfizer/Biontech, efter godkännande från EU-kommissionen den 21 december.

Den 6 januari godkändes också Modernas covidvaccin.

Källa: Regeringskansliet, Folkhälsomyndigheten

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Inrikes

Kexfabrik i brand – personal evakueras

Det brinner i en fabrik i Kungälv. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner inne på Göteborgs Kex fabrik i Kungälv, uppger SVT Väst. 80 personer som befann sig inne i byggnaden när branden bröt ut, har fått hjälp att ta sig ut.

Larmet kom vid 5-tiden på morgonen. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats.

– Alla är ute ur byggnaden och vi håller på med ventileringsarbete , säger Fredrik Johansson, larm och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Storgöteborg, till SVT.

Skåne

Misstänks ha mördats av vän – nu kommer domen

Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i Tollarp dagen efter att en 20-årig kvinna hittades mördad i Vramsån. Nu kommer domen mot en 22-årig man som åtalats för mordet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Kristianstad/Tollarp Den unga kvinnan låg i en skånsk å i elva dagar innan hon hittades död av dykare.
En 22-årig barndomsvän åtalades mot sitt nekande för mord och i dag kommer tingsrättens dom mot mannen.

Ett stort antal frivilliga hjälpte till med att söka efter den 20-åriga kvinnan sedan hon försvunnit i skånska Tollarp den 22 november 2019. Elva dagar senare hittades hon mördad i Vramsån, som löper genom det lilla samhället.

Misstankarna riktades tidigt mot den nu 22-årige barndomsvännen och hemma hos honom hittades offrets peruk, som fortfarande var blöt efter mordet. Dessutom hittades den misstänktes jacka i närheten av mordplatsen och i fickan hittades en kökskniv, som tros komma från offrets bostad.

Nekar till mord

22-åringen har dock konsekvent nekat till anklagelsen om att ha mördat kvinnan.

– Han har ingenting med det här mordet att göra – det vore konstigt för han är barndomsvän med den avlidna, sade försvarsadvokat Melka Kjellberg till TT när rättegången startade i mitten av oktober förra året.

I slutskedet av rättegången begärde Kristianstads tingsrätt att den 22-årige mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därmed kan han dömas till fängelse.

– Nu kan man naturligtvis misstänka att han blir dömd och det kommer vi att överklaga till hovrätten, sade försvarsadvokaten Kjellberg till Kristianstadsbladet när undersökningens resultat blev offentlig och det bestämdes att han skulle förbli häktad.

Åklagare Kristina Amilon har yrkat på 18 års fängelse, skriver Kvällsposten. Hon har i rätten lyft fram att offret utsatts för ett 30-tal stickskador och att hon även hade avvärjningsskador.

"Besinningslöst våld"

– Det ger stöd för att hon kämpat för sitt liv. Det rör sig om ett besinningslöst våld hon blivit utsatt för, sade åklagaren Kristina Amilon under den sista förhandlingsdagen, enligt Kristianstadsbladet.

Om mannen fälls för mord kan han räkna med att få straffrabatt eftersom han var under 21 år när brottet begicks.

Ekonomi

Oxfam: Världen mindre jämlik efter pandemin

Fler av världens arbetare har blivit fattiga under pandemin, medan de allra rikaste har ökat sina tillgångar. Arkivbild.
Foto: Sayyid Azim/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Pandemin ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i hela världen.
Medan de allra rikastes ekonomi har återhämtat sig kastas hundratals miljoner människor ut i fattigdom. Det skriver Oxfam i sin årliga ojämlikhetsrapport.

Världens dollarmiljardärer hade i december i fjol tillsammans en förmögenhet på 11,95 biljoner dollar (100 000 miljarder kronor), lika mycket som G20-regeringarnas totala återhämtningskostnader för covid-19. Samtidigt har över 200 miljoner människor hamnat i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.

Det skriver biståndsorganisationen Oxfam i sin rapport The inequality virus, som släpps i samband med Världsekonomiskt forum (WEF).

Dödliga klyftor

”Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset", säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Att ojämlikheten ökar i nästan alla länder är enligt Oxfam unikt, det är första gången det sker sedan mätningarna började för över hundra år sedan.

Mindre unikt är att det är kvinnor som har drabbats hårdast, både för att kvinnor är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar och för att de utgör en stor del av den vårdpersonal som utsätts för större risker att smittas av covid-19.

"Inte oundvikligt"

Ojämlikheten kostar människoliv, konstaterar Oxfam. I till exempel England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

”Extrem ojämlikhet är inte oundvikligt, det är ett politiskt val (...) Coronapandemin har visat världens akuta behov av ett ekonomiskt system som gynnar alla, inte bara de mest privilegierade”, säger Johan Pettersson.

WEF hålls normalt i Davos i Schweiz men den upplaga som pågår denna vecka är en digital konferens.

.

Rättat: I en tidigare version fanns felaktiga siffror i textens inledning.

Martin Yngve/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL