Ett flerfamiljshus byggt under tidigt 1900-tal på Trädgårdsgatan i Landskrona eldhärjades tidigt på lördagsmorgonen. Läsarbild
Elden hade sent på lördagsförmiddagen spridit sig från vinden ner till takkonstruktionen på tredje våningen. Läsarbild

Svårsläckt brand härjade i bostadshus

Landskrona Ett flerfamiljshus byggt under tidigt 1900-tal på Trädgårdsgatan i Landskrona eldhärjades tidigt på lördagsmorgonen.

Klockan 05.57 kom det första larmet till räddningstjänsten om en brand i ett flerfamiljshus på Trädgårdsgatan i Landskrona, och vid lunchtid var branden ännu inte under kontroll.

En av de första ögonvittnena på plats var föreningsprofilen och fotbollsdomaren Kurt Hultqvist, 77 år.

– Jag parkerar alltid vid City Gross på morgnarna för att gå ut med min hund Elvis. I morse så såg vi ett stort rökmoln i horisonten. Då blir man betänksam så jag gick närmare, säger Kurt Hultqvist.

Framme vid Trädgårdsgatan såg han hur det brann kraftigt högst upp i flerfamiljshuset.

– Först såg det ut som att det skulle lugna ner sig med lågorna. Sen eskalerade det. Det kom fler polisbilar och brandmän. Det var ett jättestort räddningspådrag, säger Kurt Hultqvist.

Ställföreträdande räddningschefen på räddningstjänsten i Landskrona, André Bengtsson beskrev för tidningen på lördagsförmiddagen att brandmännen haft besvär under insatsen.

– Det brinner som tusan. Vi försöker bekämpa branden med rökdykare men de har fått retirera eftersom det föreligger rasrisk. Så mestadels har det varit utvändig släckning, säger André Bengtsson.

Emma Nordwall på räddningstjänsten Nordväst sade till tidningen vid halv elvatiden att räddningsinsatsen skulle pågå under hela dagen.

– Det innebär att det kommer vara rökutveckling men det handlar inte om någon allvarlig rökutveckling. Intilliggande hus är inte påverkade och det är osannolikt att de kommer påverkas, säger Emma Nordwall.

Ingen människa skadats i branden. Minst 23 personer har fått evakuerats från fastigheten.

Det var vid elvatiden inte fastställt om branden startat i en lägenhet eller uppe på vinden.

– Det vi vet är att det brann på vinden när vi kom fram och att takkonstruktionen sedan rasat in, säger Emma Nordwall som då inte kunde säga något om brandorsaken.

André Bengtsson på räddningstjänsten i Landskrona säger att det kan vara svårare att släcka en brand i ett gammalt hus från tidigt 1900-tal.

– Då handlar det om träbjälklager och då är inte huset isolerat som i dag med betong och isolering. Det blir också svårare för oss att upptäcka om branden kryper neråt, säger André Bengtsson.

Enligt Emma Nordwall hade elden sent på lördagsförmiddagen spridit sig från vinden ner till takkonstruktionen på tredje våningen.

25 brandmän jobbade fortsatt med att släcka branden på Trädgårdsgatan i Landskrona på lördagseftermiddagen.

– Vi plockar av taket för att komma åt elden som ligger och pyr därunder. Det går framåt, säger Håkan Widesjö, inre befäl på räddningstjänsten Nordväst.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev