Benjamin Ingross vinner finalen med sitt bidrag ”Dance you off” och kramar tvåan Felix Sandman under lördagens final i Melodifestivalen 2018 i Friends Arena. Foto Anders Wiklund / TT
Benjamin Ingrosso får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Foto: Anders Wiklund

Benjamin Ingrosso till Eurovision

Benjamin Ingrosso får representera Sverige vid Eurovision Song Contest i Lissabon i maj med sin Dance you off. På lördagen visade många publikundersökningar på plats på Friends arena att det var han som skulle ta hem finalen. Och så blev det.

1. Benjamin Ingrosso – Dance you off 181 poäng
2. Felix Sandman – Every single day 158
3. John Lundvik – My turn 128
4. Samir & Viktor – Shuffla 114
5. Mariette – For you 113
6. Liamoo – Last breath 105
7. Margaret – In my cabana 103
8. Martin Almgren – A bitter lullaby 84
9. Renaida – All the feels 81
10 Rolandz – Fuldans 75
11. Jessica Andersson – Party voice 70
12. Mendez – Everyday 64

Det var andra gången som Benjamin Ingrosso medverkade i Melodifestivalen. Förra året gick han till final och knep en femteplats med Good lovin. I år gick det alltså hela vägen för 20-åringen, som vann Lilla Melodifestivalen redan 2006.

– Jag var så säker på att Felix skulle vinna så jag var så glad för hans skull, sa Benjamin i SVT:s eftersnack.

Felix Sandman, som knep andraplatsen med Every single day, kramade om kompisen Benjamin som lovade dela priset, Sångfågeln, med honom
– Vi kan ha den varannan vecka, sa Benjamin Ingrosso, som talade om för SVT:s reporter att han var lycklig över att ha haft sin goda vän Felix Sandman med sig på Melloresan.

Efter fjärde deltävlingen släpptes alla bidragen fria och hur låtarna tas emot när de väl släppts brukar vara en indikation på hur det ska gå för dem i finalen. Felix Sandman med Every single day toppar svenska singeltoppen i veckan, vilket lett till att hans vinnarchanser sågs som goda.

Benjamin fick mest röster av både av de svenska tittarna och av den internationella juryn. Hela sex tolvor fick Benjamin av de elva jurygrupperna – totalt 114 poäng – och enligt SVT:s expert Gustav Dahlander betyder detta att Sverige har en stor chans att placera sig bra i Eurovision.

ägst poäng av den internationella juryn fick Mendez, som endast kammade hem två poäng. Gustav Dahlander menade att detta berodde på att internationella juryn i stor omfattning röstar efter sångrösten. Svenska folket placerade dock Mendez på en tredjeplats.

I år är det nya regler vad gäller den internationella juryns poängräkning efter att det flera gånger varit så att svenska folkets röster valt en annan vinnare än den internationella juryn. Robin Bengtsson med I can’t go on vann med den internationella juryns hjälp, men när det gäller svenska folkets röster kom han först på tredje plats efter Nano med Hold on och Wiktoria med As I lay me down. I år delades den internationella juryns röster att upp på tio bidrag i stället för som tidigare på sju och därmed fördelas de jämnare.

De internationella jurygrupperna kommer från Albanien, Armenien, Australien, Cypern, Frankrike, Georgien, Island, Italien, Polen, Portugal och Storbritannien.

Finalen var inte problemfri. Renaida ropade mitt i sitt nummer All the feels under lördagens final: ”Jag hör ingenting!” Hon fortsatte dock att sjunga och klarade utan problem av att fullfölja sin sång. Renaida hade problem med ljudet även under fredagens genrep, så viktigt eftersom det är baserat på det framträdandet som den internationella juryn baserar sina röster. Hon tappade medhörningens dosa, men fick inte göra om sitt nummer. Liamoo som också tappade medhörningen under fredagen fick göra det. Till sist, efter att alla tolv artisterna framfört sitt nummer, fick Renaida ändå göra sitt nummer en gång till i lördagens final.

Årets Melodifestival har haft färre tittare än vanligt. Förutom första deltävlingen har alla legat under tremiljonersstrecket, vilket inte hänt på många år. Tittandet på tv har dock minskat stort under senare år. SVT menar att i gruppen som tittar på tv på lördagen har man i stort sett kvar sin andel av tittandet.
Kanske lockade finalen fler tittare, det blev i alla fall röstningsrekord med 13 993 975 röster.

1. Benjamin Ingrosso – Dance you off 181 poäng
2. Felix Sandman – Every single day 158
3. John Lundvik – My turn 128
4. Samir & Viktor – Shuffla 114
5. Mariette – For you 113
6. Liamoo – Last breath 105
7. Margaret – In my cabana 103
8. Martin Almgren – A bitter lullaby 84
9. Renaida – All the feels 81
10 Rolandz – Fuldans 75
11. Jessica Andersson – Party voice 70
12. Mendez – Everyday 64