Skissernas museum visas vid nyöppningen i början av 2017. Foto: Claes Hall

Skisserna museum kan blir årets Museum 2018

Skissernas Museum i Lund är ett av tre nominerade museum till Årets museum 2018.
”Skissernas museum arbetar innovativt med en nära koppling till forskning och kunskapsförmedling för många olika grupper i samhället.” står det bland annat i motiveringen.

För 22:a året i rad ska Årets museum utses. De tre nominerade museerna är The Glass Factory i Boda, Göteborgs konstmuseum och Skissernas museum i Lund. Bakom priset står Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums). – Årets nomineringar visar på bredden och kvaliteten i den svenska museisektorn. Finalisterna är dessutom goda exempel på hur museerna jobbar visionärt och lyhört för samhället, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges Museer i ett pressmeddelande.

Vem som helst kan föreslå sitt favoritmuseum till Årets museum och en juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn tar fram de tre slutnomineringarna. Kristerierna för juryns arbete är bland annat att man granskar museets förmågan att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Även museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn i stort vägs in i bedömningarna.
– Tre verkligt inspirerande museer med kreativitet som gemensam nämnare är utvalda till årets slutkandidater. Att lyckas välja ett russin ur denna fruktstinna kaka blir en utmaning för oss i juryn, säger Elina Nygård från Svenska ICOM.

Vinnaren av Årets museum 2018 tillkännages under den första dagen av Museernas Vårmöte i Malmö den 17 april. Priset består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien, samt ett diplom. Ifjol var det Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm som blev årets museum.

Motiveringen för nomineringen av Skissernas museum lyder:
”Skissernas museum arbetar innovativt med en nära koppling till forskning och kunskapsförmedling för många olika grupper i samhället. Med självinsikt och ledorden tillgänglighet och hållbarhet är målet att främja forskning inom offentlig konst och skapande processer i ett flervetenskapligt perspektiv som givit mervärde och genomslag i samtal kring konst och eget skapande. Museet lyfter vår samtids stora frågor, som migration, och prioriterar frågor kring tillgänglighet och samverkan i tematiska möten över tidsepoker.”