Hur tänker säkerhetspolisen? Foto: TT

(O) säkerhetspolisen

Säpo är förmodligen kompetenta i många hänseenden, annars skulle vi höra talas om dem hela tiden. Det blir bara nyheter om det blir fel eller något avviker från det förväntade.
I fallet med nynazisterna i Nordiska motståndsrörelsen och deras förkärlek för bomber är dock deras agerande svårt att förstå. I en granskning av Sveriges Radio framkommer att Säpo valt att inte agera mot en känd nazistprofil trots att mycket tydde på att han samverkade med en annan nazist som var en känd sprängämnesexpert. Att de tillsammans handlade äggklockor som sedan användes som timer till en bomb och åkte mot en flyktingförläggning verkar som ett nästan parodiskt tydligt tecken på att något inte stod rätt till. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger sig inte heller förstå varför Säpo inte avbröt när de hade möjlighet.
Viktor Melin, den nu för bombdåd fällde nazisten, är kriminell sedan tonårstiden, bland annat fälld för rån innan 15 års ålder. Som de flesta Sverigevänner tycker han Sverige är ett ”skitsamhälle”. Han punktmarkerades av goda skäl av Säpo.
Trots det ingrep de inte när han besökte en campingplats som fungerade som flyktingförläggning. Man behöver inte jobba på Säpo för att tänka sig att hans besök på en flyktingförläggning inte handlade om en nöjespromenad. Ingen bomb exploderade då, eftersom timern inte fungerade. En nästan osannolik tur.
Melin frias senare för ytterligare ett bombdåd, eftersom rätten inte fick se all bevisning, som att Melin köpt de nämnda äggklockorna. Säpo menar att uppgifterna är för känsliga för att dela med rätten. Magnus Ranstorp håller inte med. En städare som fått sitt ben bortsprängt kan på grund av den friande domen inte få skadestånd.
Man kan efter detta hoppas att Säpo har en briljant, övergripande plan som gör de här uppoffringarna rimliga. Annars känns den här chanstagningen och offrets lidande orimliga.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev