Trävarulagret är från de första åren i Hejdes drygt 70-åriga historia. Christer Törngren tog över 1987. Foto: Stefan Persson

Kontrakten klara för affären med Hejdes

Kävlinge Två beslut och några namnteckningar är allt som återstår.
Sedan är det klart att Hejdes efter mer än 70 år lämnar centrala Kävlinge och flyttar ut till kommunens centrallager på Malmgatan.

– Tanken har funnits där från vår sida, att vi blir inlåsta när det byggs runtomkring. Det blir besvärligt med stora transporter in och ut, säger Christer Törngren, vd för Hejdes.
Han har förhandlat med kommunen under en längre tid, vilket Skånskan avslöjade redan för några veckor sedan. Planerna är att kommunens nya badhus ska ligga där Hejdes finns i dag.
När politikerna i kommunstyrelsen sammanträder i nästa vecka finns två kontrakt med på dagordningen. Det ena innebär att kommunen köper Hejdes fastighet på Bygdegatan för 12,8 miljoner kronor, det andra att Hejdes i sin tur köper 6 000 kvadratmeter av det som tidigare var kommunens centrallager på Malmgatan för 1,5 miljoner kronor.

En bra affär för Hejdes kan tyckas, men så är det inte, enligt Christer Törngren.
– För oss är det bad business. Det blir dyrare att flytta, konstaterar han.
Långsiktigt är flytten nödvändig och förhoppningsvis lönsam. Den nya platsen ligger strategiskt bra till, menar Christer Törngren.
– Det behöver inte bli fel ur geografisk synvinkel.
Hejdes grundades 1947 av Gunnar Hejde. Året därpå gick Stig Törngren, Christers far in som kompanjon. De drev företaget fram till att båda gick bort samma år, 1987. Christer Törngren tog då över företaget efter att ha varit dess ekonomichef i tio år.

Redan på mitten av 1960-talet startades en filial i, det som då var grannkommunen, Löddeköpinge. Företaget köpte upp en lokal brädgård. 1975 flyttade det till nya lokaler på vad som i dag är Handelsplats Center Syd.
– Vi flyttade dit tillsammans med Sköna Golv, och var det första företaget där, säger Christer Törngren.
Kävlingebutiken har legat på samma plats i alla år. I fjor firade företaget 70-årsjubileum. Men 75-årsjubileet hålls troligen i nya lokaler. Flytten väntas vara genomförd om tre till fyra år.

Christer Törngren säger att han inte tror att flytten blivit av om det inte varit för de stora förändringarna i området, med Stationstaden och nytt badhus.
– Vi har inget behov av att flytta i grunden. Men det hade blivit trångt att få in 24-meters långtradare.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev