- Ett partytrick? Har jag det. Jag måste tänka ... Nej, jag måste uppfinna ett! säger Jessica Andersson. Foto: Jörgen Johansson
Nu scenkostym med en rad ur låten Party Voice. Jessica Andersson repeterar på Friends Arena. Foto: Jörgen Johansson

”I år känns Mellofinalen öppen”

Vem tar hem Mellon i morgon? När artisterna i finalfältet diskuterar sinsemellan känns det som om Melodifestivalen 2018 är långt ifrån avgjord på förhand, berättar Jessica Andersson.
– Ingen har en aning, säger artisten, som hoppas kunna ta sin låt Party Voice ännu längre än till finalen. Och kanske ska hon våga sig utanför Sveriges gränser i framtiden.

För 15 år sedan vann Jessica Andersson och Magnus Bäcklund Melodifestivalen med låten Give me your love. På lördag är Jessica i final igen.
– Det är nästan så jag får nypa mig i armen, jag fattar inte att jag tog mig direkt till final i år igen. Nu är jag väldigt taggad inför lördagen – det här ska bli jättekul.
Några minnen av hur det kändes att vinna då för femton år sedan har hon knappast.
– Nej, Det var för stort för att ta in då. Nu är man lite mer medveten om vad som händer, men jag kan fortfarande inte riktigt ta in det.

För Jessica, en Mellofantast sedan barnsben, är det fortfarande, så här sjunde gången hon medverkar, stort att få vara med över huvud taget i Melodifestivalen.
– Och som tävlingen har sett ut med veteraner som snubblat på mållinjen på senare år är det inte självklart alls att få gå vidare.
Många förståsigpåare räknade ut Jessica innan delfinalen i Malmö. Men hon slog alla med häpnad, och det var inte första gången.
– Även om man försöker att inte läsa så mycket media under veckan kan man inte undgå att höra vad framför allt en del journalister tycker. Det blir lite som att jobba i motvind. Men desto roligare när det händer!

Är det dina fans som lyfter fram dig?
– Ja, kanske det. Men man får inte glömma bort att det fortfarande handlar om lördagsundehållning. Jag hade en glad och poppig låt, kanske var det vad folk ville ha i år. De lite svårare numren har inte gått hem, men ett annat år kanske det är tvärtom. Jag vet att jag har folk som följer mig, att jag kanske är lite folkkär. Men ändå..

Låten handlar om en kvinna och mamma som har en tuff vecka och får släppa loss till helgen …?
– Ja, texten handlar om det, men undermeningen är att kvinnor överlag går igenom en del grejer. Vi ska ha karriär, sköta barn och vara på topp hela tiden. Jag ville göra låten för att den mogna kvinnan skulle få känna att det handlar inte bara om det. Man kan kasta av sig skiten och ha lite kul! säger Jessica.

Har du fått respons från kvinnor som känner igen sig?
– Ja, väldigt mycket. Kvinnor skriver: ”tack för att du ger en plattform till oss”. Ofta kan jag känna att jag som är 44 år – fast jag känner mig som 25 – inte riktigt räknas längre. Så den här låten riktar sig till mogna kvinnor som känner samma sak.

Det är en svårsjungen, lite häftigare låt i hög tonart och du har tuffa, lite mer avslöjande bilder på dig själv på nya webbsidan? En ny stil?
– Låten är helt klart mer modern än det jag gjort tidigare. Jag känner att tävlingen utvecklas och jag vill utvecklas med den. Bilderna var något jag gjorde för att boosta mig själv. Jag ville ta sådana bilder medan jag känner att jag är nöjd med vad jag ser i spegeln när jag vaknar. För tio år sedan hade jag inte vågat, jag hade inte självförtroendet och om tio år kanske jag känner mig för gammal. Nu var en perfekt tid för den här ego-boosten.
Att trivas med sig själv är viktigt.
– Så bilderna var lite ”jag kan fortfarande”. Men det handlar ingenting om att jag ska försöka ställa upp mig för att tilltala män. Inte alls.

Du har fått guldmask, vunnit Mello, gett ut en biografi och bearbetat din svåra barndom. Kanske framstår din image som lite präktig. Vill du vara lite mer edgy?
– Jag vet att ”den präktiga” är den allmänna uppfattningen om mig och det är kanske det jag utstrålar. Men om präktig innebär att vara snäll mot medmänniskor, att vara proffsig och vara en bra människa så är jag gärna präktig. De som känner mig privat vet att jag faktiskt är lite edgy…

Har du några mer mål framöver – tänker du kanske internationellt?
– Jag har fått så bra respons på låten även från andra länder och det känns spännande. Det har jag aldrig haft förr och jag har inte haft ambitionen att göra något utomlands. Men nu hoppas jag att skivbolaget kanske kan släppa låten i Tyskland till exempel. Fast först får man se vad som händer på lördag. Kanske kan jag ta låten ännu längre. Den ska i alla fall få leva klart och sedan kommer nya låtar i samma stil.

Vilka är dina värsta konkurrenter på lördag?
– Svårt att säga. Alla år tidigare brukar man kunna känna att det lutar åt något håll. Men i år känns det öppet. Alla artister känner likadant, ingen har en aning. Jag tror jag har en rimlig chans att hamna på en bra plats.