100 män till mars är ungdomsgruppen Fem Fights senaste aktivitet. FOTO: Kristina Davidson
Några demonstranter som tycker det är viktigt att kämpa för jämställdhet.
För Ruth Kaziga och Dorcus Achen är det naturligt att gå ut på gatorna på Internationella kvinnodagen.
För musiken stod slagverksgruppen Bateria.
Katerin Mendez i FI var en av dem som höll tal.
Hanna Thomé tog med sig barnen Emil och Katrin Lundberg Thomé i demonstrationen.

Rosor delades ut på kvinnodagen

MALMÖ Rosor delades ut av Malmö kvinnojour och kvinnor och män i alla åldrar samlades på Gustaf Adolfs torg på torsdagen för att manifestera på Internationella kvinnodagen i spåren av #metoo.

Bland de yngre deltagarna och även talarna fanns Minna Höggren i aktivitetsgruppen Fem Fight med ett 100-tal medlemmar, som startades i Malmö för nästan två år sen.
– Jag började förstå feminismen när jag var typ 12 år. Jag möttes av motstånd från killarna i klassen men i dag ser jag att det är många unga som i tidig ålder vågar ta ställning mot sexism. Hur många kvinnor ska behöva våldtas innan männen bryr sig, sa Minna Höggren.
Hon berättar att hennes grupp just nu driver en aktivitet som kallas 100 män till mars och som går ut på att unga killar ska engagera sig för jämställdhet.
– Vi går ut med våra projekt på Instagram och andra sociala medier men har även haft föreläsningar på biblioteket. Tidigare har vi också uppmärksammat sexualundervisningen i skolorna och sexuella trakasserier som sker i publikhav och på festivaler, berättar Minna Höggren.
Hon menar att #metoo-rörelsen har gett henne och hennes kamrater en knuff framåt och visat att det går att förändra om man vågar höga sin röst och agera. Men samhället behöver satsa mer på ungdomarna, säger hon.
Rätt att leva, inte bara överleva var parollen för demonstrationen, som samlade folk från ett flertal organisationer, som Fi, Kvarnby folkhögskola, Malmö FN-förening, Refugees Welcome Malmö och RFSL.
Vänsterpartiets europaparlamentariker Malin Björk, var en annan som höll tal innan vandringen till Möllevångstorget.
– Kvinnors livsvillkor är under hot. Vi måste hävda vår rätt att leva. Kampen för kvinnors rättigheter är politisk och den 8 mars är dagen då de progressiva rörelserna enas med krav på förändringar, säger Malin Björk.
Även hon talade om att #metoo har visat att det sexuella våldet och trakasserierna finns överallt och ”att det är viktigt att vi ställer upp för varandra och lämnar skulden där den hör hemma – hos förförvaren”.
Två av dem som valde att delta i manifestationen var de internationella doktorandstudenterna Ruth Kaziga och Dorcus Achen från Uganda.
– Det är självklart att vi ska vara med och manifestera kvinnodagen. Det tar tid att förändra synen på kvinnor, att få lika lön och samma status i yrkeslivet. I vårt land är det ännu sämre, menar Ruth Kaziga.
Efter demonstrationen är det musik och politik på Inkonst med bland annat vänsterfeministiska swingkollektivet från Göteborg, Cats & Dinosaurs och panelsamtal om #metoo.
Under kvällen pågick det också kvinnofester på flera platser runt om i Malmö. Exempel på Kirsebergs bibliotek höll författaren Katarina Mazetti tal och kören Röster utan gränser sjöng under ledning av Bodil Bendixon.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev