Det är full fart på träningarna i Vellinge BK. Foto: Tobias Svärd

Rivstart för Vellinge Brottarklubb

BROTTNING Skånsk brottning har fått en ny förening.
– Vi har bara funnits i två månader, men det är redan full fart, säger Jakob Svärd, en av eldsjälarna bakom Vellinge Brottarklubb.

Efter att tidigare har varit en av de stora sporterna i landet, så har brottningen tappat mark. Föreningar har lagts ned och antalet utövare har minskat.
Men Vellinge BK går mot strömmen. Den nybildade klubben har redan över 30 brottare i träning, och framtidsplanerna är både stora och ljusa.
Jakob Svärd säger så här om bildandet:
– Vi var några föräldrar som hade våra barn i träning i Hököpinge, men vi kände ett behov av att skapa en egen förening på våra egna villkor och värderingar.
– Vi ville att fler skulle få komma till tals och alltid ha högt i tak. Det är sådant som vi tycker är viktigt.

Sagt och gjort. Den 20 december såg föreningen dagens ljus, och därefter har det gått framåt i rask takt.
– Vi kontaktade kommunen, som ordnade fram en träningslokal åt oss i Södervångshallen, berättar Jakob Svärd.
– Fler och fler nyfikna dök upp, och i helgen har vi med hela 16 ungdomar mellan sex och 13 år i en nybörjartävling i Limhamn. Det känns hur kul som helst, säger han.
Jakob Svärd har själv ingen bakgrund inom brottningen. Men när hans son en dag sa att han ville börja brottas, så fick pappa hänga med till träningarna. Nu är han heltänd på sporten.
– Vi är ett helt gäng med hängivna barn och föräldrar som brinner för det här, säger Svärd om lågan som har tänts i Vellinge BK.
– Jag tycker att brottningen är något av ”individualisternas lagsport”. Den ger en enorm sammanhållning, där alla stöttar varandra i både med och motgång. Något som är härligt att få se och uppleva, menar han.

Nästa steg för den här färska klubben är att ta sig ut till skolorna i kommunen och visa upp brottningen. Något som man redan så smått har börjat med.
Vellinge BK har dessutom tagit hand om den nyligen nedlagda klubben IF Altonas kvarlåtenskap. Sagan om Skegrieklubben, som bildades 1993, är all. Men den ska leva vidare genom Vellinge BK.
– Vi har tagit på oss ansvaret att vårda alla minnen, dokumentation och prissamling från deras verksamhet. Alla som på något sätt har varit i Altona är varmt välkomna hos oss, säger Jakob Svärd.
– Ett av de viktiga ledorden i vår värdegrund är mångfald. Det är inte för syns skull som Therese Neldeborn är ordförande. Det är för att hon är bäst, inte på brottning men på att vara lyhörd, delegera och hålla gruppen samlad.

Therese Neldeborn är till vardags sektionschef på Valdemarsro gymnasium, så den formella kompetensen har hon med sig därifrån.
Vellinge BK är en klubb som behövs i en klassisk idrott med rötter från antiken, där spiralen har gått nedåt de senaste åren.
– Min åsikt är att brottningen inte har klarat av sitt generationsskifte och inte lyckats att föryngra sporten, menar Jakob Svärd.
– Grundandet av vår klubb har gett positiv feedback från hela Brottar-sverige. Våra värdegrunder och krönikor har getts ut av Svenska Brottarförbundets medlemstidning.
– Och vi blir kontaktade av klubbar från norra Sverige och nedåt med lyckönskningar, påpekar Svärd.
Entusiasmen bland föräldrarna är något som lockade huvudtränaren Pontus Brinck till klubben.
Efter att ha varit framgångsrik brottare själv, och därefter tränare i Tyringe och Klippan, så har han nu fått en nytändning.
– När jag träffade styrelsen och såg deras engagemang, så var det lätt att tacka ja till erbjudandet att bli tränare. Det är kul att få vara med och starta något helt nytt, menar han.
– Vi ska lägga grunden bland våra ungdomar för att bilda en stomme. Och så vill vi ha igång en tjejgrupp så snabbt som möjligt. Det är fantastiskt att se hur fort allt har gått, folk hör av sig hela tiden. Det händer saker varje dag, säger Brinck.

Sport i dag

Sportresultat