Jessica Möller (S) kandiderar på plats 10 på Skåne läns södra riksdagslista. Foto: Catharina Nilsson
Jessica Möller (S) kandiderar till riksdagen.

Politiskt biten siktar på plats i riksdagen

Skurup Jessica Möller (S) har gjort en rekordsnabbkarriär i lokalpolitiken.Nu kandiderar hon till riksdagsvalet.

Efter många års arbete som undersköterska hade Jessica Möller många funderingar kring sitt arbete.
– Jag engagerade mig fackligt runt 2008 och det engagemanget ledde vidare till politiken, berättar hon.
Efter att dåvarande oppositionsrådet Pierre Esbjörnsson (S) följde med nattpatrullen för att lära sig om hemtjänstens jobb, beslutade sig Jessica för att gå på ett fackligt möte med inbjudna S-politiker.
– Jag ville veta vad de kunde göra för oss på vår arbetsplats om de vann valet, berättar Möller och fortsätter:
– Efter mötet skrev jag in mig i partiet.

Det var 2013 och kort efteråt tackade Jessica Möller ”ja” till att nomineras på plats fyra till kommunfullmäktige i Skurup.
I februari 2014 nominerades hon och nu började hon sina självstudier i det politiska arbetet. Hon deltog i möten och läste in sig i ärenden och förberedde sig för det nya ansvaret som skulle komma efter valet i september.

Hon fick också uppdraget som ordförande i individ- och omsorgsberedningen där hon kunde fördjupa sig i sina hjärtefrågor, villkoren för vårdtagare och personal.
Efter att en ledamot hoppat av i sjukvårdsnämnden Kryh fick hon sitta större delen av mandatperioden i en regional nämnd också.
– Det var mycket att lära sig, säger Jessica med ett brett leende.
Det var nya saker hela tiden och region och kommun fungerande inte likadant heller. Hon gick kurser och åkte på kongresser för att lära sig det politiska arbetet och att nätverka.
– Jag såg en bild på mig själv på facebook nyligen. Det var en bild som togs på mig när jag var ny i politiken, berättar Möller:
– Det var en liten tjej, nej inte liten, jag var ju 34 år, men en annorlunda tjej. Jag visste inte vad jag gav mig in i – men vad bra det blev!
– Jag har verkligen vuxit med mina uppdrag, konstaterar hon. Hon önskar att fler engagerade sig i politik och fick uppleva hur roligt, spännande och lärorikt det är. Hur mycket det rymmer förutom det som illustreras i media.
– Det är faktiskt roligt nästan jämnt, påstår hon.

Uttrycket ”det får någon annan göra” avskyr hon. Vem är ”någon annan?” Ska man ha demokrati i ett land får man engagera sig. Det kan inte ”någon annan” sköta.
Nu är hennes familjeförhållanden sådana att hon skulle klara att pendla till Stockholm varför hon är tacksam för nomineringen till riksdagslistan.
– Då skulle jag få se helheten inom politiken och så är det viktigt att man blandar erfarna människor med de som har nya ögon på saker.
– Det viktigt att de som är erfarna lär upp oss som är förhållandevis unga.

För att Jessica Möller ska komma in i riksdagen från plats 10 på listan måste S göra ett betydligt bättre val i år än i förra gången. Efter förra valet fick fyra kandidater uppdrag och lika många ersättare. Så plats tio är precis på gränsen.
Men om hon skulle få chansen vill hon vara med och skapa reformer som gör det lättare för människor att klara sin vardag.
– Då hoppas jag att få jobba med vård, omsorg och personalfrågor, i socialförsäkringsutskottet.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev