S-politiker Carina Dilton i Staffanstorp blev rejält rädd och uppskakad efter händelsen med hot och sparkar. Nu riskerar den aggressive mannen att bli dömd för olaga hot.

Politiker berättade i tingsrätten om hot

STAFFANSTORP När Carina Dilton (S) och hennes partikamrater var ute och kampanjade vid City Gross i Staffanstorp blev hon attackerad med hot, könsord och luftsparkar av en aggressiv man.
På onsdagen möttes de i tingsrätten i Lund.

Där yrkade kammaråklagare Kristoffer Nordström på villkorlig dom och böter för mannen.
Åklagaren menade att åtalet var styrkt.
– Den åtalade har erkänt att han var upprörd, att han hållit i tältstången och skrikit och att han då kan ha sagt vad som helst. Därmed är åtalet styrkt, sen spelar det ingen roll om avståndet till Carina Dilton var en eller tre meter när sparken utdelades eller hur många som fanns i närheten, betonade åklagaren som också underströk att hot mot politiker är ett stort problem i samhället.

Den åtalade mannen förnekade brott och ville genom sitt ombud att åtalet skulle ogillas.
– Jag hade aldrig kunnat skada henne. Sparken var menad åt hela socialdemokratin, sade han.
Mannens ombud menade att den åtalade känt sig ofredad av de S-politiker som befann sig utanför City Gross för att kampanja. De bar röda jackor, bjöd på röda pölser och hade ett rött tält uppsatt.
Men mannen ville inte prata eller äta korv och blev arg eftersom han sedan många år bär på ett hat mot just socialdemokratin, menade hans ombud i tingsrätten.
Själv erkände mannen att han blivit väldigt arg, skrikit och att han, när han blir så upprörd, inte låter sig lugnas ner.
– Det går inte, då måste jag säga rent ut som det är, sade han.
Händelsen som ligger till grund för åtalet inträffade den 1 oktober 2016. I tingsrätten berättade Carina Dilton hur rädd hon blev den dagen.

Hon beskrev mannen som jättearg och aggressiv.
Han vägrade lugna sig, följde efter henne när hon backade och tog tag i tältet som om han ville välta det över henne. Han skrek könsord åt henne och gjorde också en eller två luftsparkar.
– Jag blev rädd och uppskakad och vi i partiet diskuterade igenom händelsen efteråt och beslöt att polisanmäla. Politikerhot har blivit vanligare i samhället och vi ville göra en markering, säger Carina Dilton under en paus i huvudförhandlingen.
Nu är det dessutom valår och politiker från alla partier kommer att vara ute och synas mer än annars i samhället.
– Alla måste få ha sin åsikt och det ska vi respektera. Vi är måna om att inte pracka på människor det vi tycker när vi är ute och kampanjar. Det är nästan alltid trevliga möten även om vi tycker olika, men just den här upplevelsen var så obehaglig och hotfull att vi valde att polisanmäla, säger Carina Dilton.
– Vi är inte ute efter att sätta dit någon men vill göra en markering och skydda oss själva.

Händelsen har påverkat henne.
– Han var så hatfull och aggressiv. I stunden vet man inte var det kan sluta och det fanns många människor, även flera i tonåren, i närheten.
Hon har själv aldrig förr utsatts för hot i sin politikerroll men tycker klimatet för politiker hårdnat, inte minst på sociala medier.
Dom i målet meddelas om en vecka.

Dagens fråga

Har du handlat dina julklappar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev