– Att skapa en fantastisk matupplevelse för gästen och hitta nya smakkombinationer, svarar Linus Hornwall på frågan om vad som driver honom i yrket.
3
5

Ny köksmästare på Port

Linus Hornwall är ny köksmästare på Ystad Saltsjöbads restaurang Port och ser fram emot utmaningen i att servera många gäster.

Linus Hornwall

Ålder: 33 år
Bor: Sankt Olof
Familj: Fru och två barn.
Fritidsintressen: Mat och golf.
Favoriträtt: Fruns pasta carbonara, den är god. Det behöver inte vara så avancerat.

Hans senaste jobb var på mer småskaliga Mat & Vin i Slottsparken i Malmö och när erbjudandet om jobbet på Ystad Saltsjöbad kom såg Linus Hornwall fram emot utmaningen i det storskaliga.
– Det är en härlig, tuff utmaning. Det är ett jättestort hus med mycket potential och gäster som har höga förväntningar, säger Linus Hornwall.
I sin roll som köksmästare handlar mycket om att se till att maten håller samma höga kvalitet från köket till tallriken.
– Min roll är fokuserad på att utveckla maten och säkerställa kvaliteten och se till att ingen genar på vägen.

Han har varit med och komponerat Ports senaste meny som blev en färggrann sådan.
– Vi är ett arbetslag som går igenom menyn tillsammans, men huvudsakligen är det jag tillsammans med Daniel Müllern (gastronomisk ledare, reds.anm.).
– Vi försöker jobba med råvaror i säsong och så lite som möjligt med råvaror som inte är det. Det är mycket rotfrukter just nu och syrade grejer som håller. Rotfrukter kanske låter tråkigt men det är väldigt brett: det är allt från jordärtskocka till olika kålsorter.
Hans egen favorit på menyn är vegetarisk – en vedeldad kålrot som serveras med ingefärspicklad kålrot och en vit bönpuré smaksatt med lagrad herrgårdsost.
– Sen har vi jobbat mycket med att det ska kännas fräscht och inte mörkt och murrigt även om det är vintriga råvaror. Vi jobbar mycket med färg, vi serverar en trevlig puré till torskryggen som är alldeles knallrosa av rödbetor, det ihop med ett knallgrönt smör gör att det poppar till i ögonen.

I sitt nya jobb serverar han betydligt fler gäster och det gäller att det finns en balans mellan det experimentella och igenkännande.
– Det går ut nästan 900 tallrikar varje kväll så vissa begränsningar kommer med uppgiften. På Mat & Vin i Slottsparken kunde vi ha 20-30 gäster per kväll men här är det väldigt stort och det kräver mycket ordning och reda för att klara en kväll.

Hur skulle du beskriva din matlagningsfilosofi?
– Jag försöker hålla det enkelt, du måste förstå vad det är samtidigt som det ska vara lekfullt. Jag vill inte ha allt för mycket hokus pokus med olika pulver och skum, samtidigt är det trevliga inslag.

Linus Hornwall

Ålder: 33 år
Bor: Sankt Olof
Familj: Fru och två barn.
Fritidsintressen: Mat och golf.
Favoriträtt: Fruns pasta carbonara, den är god. Det behöver inte vara så avancerat.

×