Diarmuid Reidy växte upp i Cork i Irland och är utbildad ingenjör. Han har bott 20 år i Dublin men tröttnade för något år sedan på sitt IT-jobb i huvudstaden. Arkivbild
The Uncharted Brewing Company kan producera uppemot 2 500 liter öl per tillfälle.
Ett av Diarmuid Reidys barn sådde fröet till namnen på bryggeriets öl.
The Uncharted Brewing Company vill nå marknader utomlands och har kontakt med en distributör i Berlin. Arkivbild.

Nya dörrar öppnas för bryggeri

Eslövsbryggeriet The Uncharted Brewing Company fick nyligen grönt ljus för att servera öl till gäster. Ett stort steg för företaget som också siktar på att tillverka cider och exportera utomlands.

The Uncharted Brewing Company startades av irländaren Diarmuid Reidy 2016. Han hade då flyttat till Sverige med sin familj efter att ha tröttnat på att jobba inom IT i Dublin och numera bor han i Svalöv. I januari i år, samma dag som Diarmuid Reidy fyllde år, fick hans Eslövsbryggeri tillstånd att servera öl till besökare.
– Det är ett stort steg för ett litet bryggeri. Vi vill att gästerna ska få smaka och upptäcka ölen när den är så färsk som möjligt. Sen kommer vi att ha guidning om tillverkningsprocessen, vi vill uppmuntra folk att bry sig mer om lokala bryggerier, oavsett var det finns, säger Diarmuid Reidy.

I nuläget producerar bryggeriet fyra olika öl av typen ale, som finns i 33 centiliters burkar.
– Vår filosofi är att det ska vara lättdrucket med mycket smak: du ska kunna dricka en och vara sugen på en till.

Ölen har fått både namn och etikettomslag från olika djur.
– Vi diskuterade namn på öl runt familjebordet och ett av mina barn kom på namnet till ipan Hoppy rabbit och sen fortsatte vi att leka med temat.
– Vi har jobbat med en vän till min fru som är designer i Köpenhamn och burkarna sticker verkligen ut på hyllan.

Förutom det svåra i att verka på en marknad med monopol har den svenska indelningen i olika säljsäsonger, med exempelvis julöl och påsköl, inneburit utmaningar för Diarmuid Reidy.
– Du har inte en sådana särskilda säsonger i Irland eller Storbritannien. Det tar ett tag att vänja sig, det kräver mycket planering för att få in de på Systembolaget. Oktoberölen måste registreras redan i april.
Inom fyra till sex veckor planerar bryggaren att släppa nya mer experimentella ölsorter, dock inte på systemet. Han har också förhoppningar om att kunna exportera sitt öl utomlands och att börja producera cider, dock en helt annan typ än den sockersöta, svenska varianten. Därtill är siktet inställt på en vikingaklassiker.

– Vi har fått licens för att producera cider och andra drycker såsom mjöd. Vi tänker gå mot den engelska varianten av cider, fransmännen bruka göra väldigt torr men det är trevligt att få lite äppelsötma. Det finns inte så mycket cider i Sverige förutom Kopparbergsvarianten och folk letar efter lokal mat och dryck som smakar autentiskt.

×