KÖPENHAMN 20180308Journalister utanför Köpenhamns byret, där rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mord på den svenska journalisten Kim Wall, inleds idag.Foto: Johan Nilsson / TT kod 50090
KÖPENHAMN 20180308Åklagaren Jakob Buch-Jepsen anländer till Köpenhamns byret, där rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mord på den svenska journalisten Kim Wall, inleds idag.Foto: Johan Nilsson / TT kod 50090
KÖPENHAMN 20180308Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark anländer till Köpenhamns byret, där rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mord på den svenska journalisten Kim Wall, inleds idag.Foto: Johan Nilsson / TT kod 50090
KÖPENHAMN 20180308Journalister utanför Köpenhamns byret, där rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mord på den svenska journalisten Kim Wall, inleds idag.Foto: Johan Nilsson / TT kod 50090
Drawing by Anne Gyrite Schütt shows accused Peter Madsen, left, and the prosecutor Jakob Buch-Jepsen, standing right, on the first day of the trial at the courthouse in Copenhagen Denmark where the trial of Danish inventor Peter Madsen, charged with murdering and dismembering Swedish journalist Kim Wall aboard his privately made submarine, opened on Thursday, March 8, 2018. (Ritzau Scanpix via AP)

Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet

Köpenhamn En blodsdroppe på näsan, en orange fogsvans som filmats av två tv-team och Kim Walls sms-konversation strax före och under ubåtsfärden. Det var ingredienser som åklagaren lade fram när rättsförhandlingarna inleddes i Köpenhamns byret mot den mordåtalade Peter Madsen.

”Skeppet är klart och i god skick. Väntar bara på Magazinet Wireds reporter”
”Fantastiskt. Är bara några minuter härifrån.”

Det är en av två sms-konversationer som den svenske journalisten Kim Wall hade den 10 augusti förra året och som offentliggjordes av specialåklagare Jakob Buch-Jensen när rättsförhandlingen inleddes i Köpenhamns byret.
Medieuppbådet var enormt. Drygt 90 journalister från omkring 14 länder befann sig inne i domstolsbyggnaden. Utanför på Nytorvet arbetade ytterligare journalister, bland annat hade flera tält satts upp för livesänd tv.

Under förmiddagens plädering sågs Peter Madsen engagerat följa med i åklagarens genomgång. Han nekar fortfarande till mord.
Kim Wall ska i mars och april 2017 ha haft en yrkesmässig mejlkonversation med Peter Madsen. En intervju den 21 april blev dock ej av. I början av juni hade hon kontakt med en redaktör på tidningen Wired om ett jobb kring en privatbyggd raket. Nästa kontakt med Madsen var den 10 augusti klockan 16.38 då hon ringde och hade ett par minuter långt samtal.

Vid halv sjutiden skedde den ovan beskrivna sms-konversationen, som översatts från engelska.
Varken Kim Walls eller Peter Madsens mobiltelefoner har återfunnits, men en säkerhetskopiering av Peter Madsens mobil gjordes klockan 20.23. Ubåten Nautilus sista resa inleddes från Refshaleøen klockan 19.20. Strax efter klockan åtta på kvällen skickade Kim Wall hälsningar till pojkvännen.

”im still alive btw
but going down now.
I love you !!!!
he brought coffee and cookies tho”

Några minuter senare bröts kontakten med hennes mobiltelefon.
De många turerna kring ubåtens försvinnande, hur den eftersöktes, återfanns och sänktes är väl kända. Liksom Peter Madsens olika förklaringar till vad som hänt med Kim Wall. Under förmiddagen lade åklagaren fram nya detaljer som ska binda Peter Madsen till brottet.

Direkt efter att Peter Madsen satts iland fördes han till en rättsmedicinsk undersökning. Där påträffas en blodsdroppe tillhörande Kim Wall på undersidan av näsan. I samband med att hennes kroppsdelar och kläder bärgats har avskurna spännband påträffats. Den rättsmedicinska undersökningen visar att två av dessa stämmer överens med spännband som har suttit i de stänger som leder upp mot ubåtstaket, bevis som åklagaren menar visar att Kim Wall har varit bunden i ubåten.

En fogsvans med orange handtag bärgades av dykare och ska finnas med bland de verktyg som åklagaren menar använts för parteringen. Åklagare har hittat filmsekvenser från två tv-team som filmat i Madsens hangar. På båda bilderna hängde en fogsvans med orange handtag bland verktygen. Den ena gången var i april 2017. Den andra gången var den 10 augusti klockan 16.27.
“Elva minuter senare hade Peter Madsen telefonkontakt med Kim Wall”, konstaterade åklagaren.

Vid husrannsakan den 31 augusti 2017 fanns den oreang fogsvansen inte längre på sin plats.
Enligt åklagaren går det inte att avgöra hur Kim Wall har dött. Det finns knivskador på halsen vid halspulsådern ovanför parteringen, vilket kan tyda på att hon förblött. Samtidigt visar obduktionen att hon har förändringar i lungorna som kan tyda på att dödsorsaken var kvävning.

Åklagaren menar att Kim Wall har bundits och att hon utsatts för en brutal och sexuell misshandel medan hon var i livet. Hennes koagulerade blod har återfunnits i toalettrummet och i mässen och det är på dessa två platser som åklagaren menar att hon varit döende.

Många av bilderna som finns med i åtalet delgavs endast rätten och Peter Madsen. Syftet var att skona Kim Walls anhöriga. Åhörarna förevisades däremot bland annat en film där en figurant tog sig runt i den trånga ubåten, där utrymmena förevisades var olika fynd gjorts. Även hennes underkläder förevisades, bland annat ett par trasiga svarta strumpbyxor och de trosor som hittades i durken när vattnet i den sjunkna ubåten pumpats ut.