Birgitta Jönsson, Tågarp:– Lika löner för både män och kvinnor. Det handlar om att hitta en linje som är jämlik för båda könen. Så är läget inte nu, tyvärr.
Lotta Kolare, Ystad: – Jag hade hoppats att vi 2018 inte skulle behöva tänka på att det finns särskilda kvinnofrågor utan bara människofrågor.
Alja Gärtner, Sjöbo: – Det finns ju ett särskilt parti för dem. Men det är inget jag tänkt på så mycket.
Agneta Nordqvist, Svalöv:– Att alla först och främst behandlas lika. Jämställdheten är oerhört viktig som samhället ser ut i dag.
Maja Billing, Ängelholm:- Spontant tänker jag på förlossningsvården. Det behövs mer resurser så att alla kvinnor i hela Sverige får samma möjligheter till en trygg förlossning.
Ingrid Karlsson Äspersson, Skurup: – Lika lön för lika arbete, det är grundläggande.
Kerstin Mikkelsen, Skurup: – Jämställdhet överlag.
Monica Smidelik.
Pia Jönsson, Staffanstorp:– Lika lön för lika arbete är fortfarande en viktig fråga. Vi har mycket mer kvar att göra här, skillnaden i både lön och arbetsförhållanden är fortfarande stor.
Nina Kristell Wergeni, Svedala: – Jag tycker att det ska vara mer jämställt mellan kvinnor och män, till exempel med löner. Man ska tjäna lika mycket om man har exakt samma tjänst, det ska inte spela någon roll vilket kön man har.
Ingrid Martinsson, Eslöv:- Naturligtvis ska kvinnor och män ha lika lön och möjligheter till avancemang för samma jobb. Metoo-rörelsen är också oerhört viktig och jag tror på förändring. Annars är äldrefrågor de som engagerar mig mest.
Barbro Svensson, Jönköping: – Jag tycker att jämställdhet och lika lön för samma arbete är något av det viktigaste. I Sverige har ju metoo-rörelsen vuxit snabbt och det är väldigt bra. Men mycket återstår och jag jag hoppas att det inte är något som rinner ut sanden framöver.
Sigbritt Johansson, Malmö: – Jämställdhet är mycket viktigt och det ska gälla alla i samhället. Lika lön för lika arbete borde vara en självklarhet. Och samma sak är att alla måste ta ett gemensamt ansvar. Och då inte bara kring jobb och samhälle, utan även för familj och barn.
Ann-Kristin Olsson, Norrto: – Lika lön för lika arbete. Det om något signalerar att vi är lika mycket värda, och att våra åsikter är lika mycket värda. Att visa att vi kan komplettera varandra – att det är vi tillsammans - och att man kan diskutera lösningar och vara framåtskridande.
Åsa Dahlberg-Ohlsson, Högseröd: – Att kvinnor inte ska behöva slåss för att bli hörda. Lika lön för lika arbete är fortfarande ett flaggskepp som inte har rättats upp. Man måste få lov att vara kvinnlig som man och manlig som kvinna.
Matilda Olsson, Malmö: – Jag tycker att det är viktigt att alla känner att de har möjlighet att göra det de vill, utan att känna sig begränsad av hur familjeförhållandena ser ut eller var man bor. Fast man är en tjej från en småstad ska man känna att man kan ta för sig och göra det man vill.
Barbara Jacobsson Höör- Mycket. Man vill ju att det ska vara jämställt och det har vi det rätt så i Sverige - men i vissa andra länder är det ju inte så.
Stina Larsson, Furulund: – Att kvinnor ska kunna ta sin joggingrunda efter jobbet utan att behöva vara rädda och titta över axeln. Och att #metoo inte är en tillfällig fluga som snabbt blåser över. Det är större än så. Det handlar om respekt för andra människor.
Ann-Magreth Albin, Bara: – Att äldre kvinnor behandlas rättvist när det gäller vård. Det har funnits en orättvisa i många år, exempelvis vid vård av hjärtinfarkter.
Annika Bergman Rosamond, Lund: – Råda bukt på könsbaserat och sexuellt våld inom Sveriges gränser och bortom.
Sara Söderberg, Ystad: – En viktig kvinnofråga för mig är ökad jämställdhet runt om i samhället. Mer pengar till förlossningsvården, individuell föräldraförsäkring, fler kvinnor på beslutsfattande positioner etc. Mer dela lika mellan könen, helt enkelt.
Sara Kalm, Lund: – Kvinnors arbetsförhållanden, både vad gäller anställningstrygghet och villkoren på arbetsplatsen.
Catrin Tufvesson, Löddeköpinge: – Att få ihop kvinnans vardag genom att prioritera kvinnors möjligheter till egenförsörjning. Kommunen som arbetsgivare ska uppvärdera kvinnliga yrken genom att prioritera löneutvecklingen och satsa på arbetssituationen.
Lena Malmquist, Ystad: – Lika lön för lika arbete. Se till kvinnor tar plats i styrelser och i ledande befattningar.

Långt kvar till jämställdhet

8 Mars Idag är det den internationella kvinnodagen. Då påminns vi - än en gång - om bristerna i jämställdheten.

Principen om kvinnans likaberättigande borde vara självklar. Jämställdheten borde gälla över lag när det gäller områden som till exempel pension, sjukvård och lön, men än i dag har man inte lyckats genomföra det fullt ut.
I år är det valår. Vad kan politikerna fokusera på när det gäller lika villkor för män och kvinnor?

I enkäten ovan ställer vi frågan: Vad är den viktigaste valfrågan för dig, som kvinna? Bläddra igenom bildspelet för att se svaren.

Dagens fråga

Påsk och deckare hör ihop tycker norrmännen. Ska du läsa någon krimroman i helgen?

  • Nej (82%, 332 Röster)
  • Ja (18%, 75 Röster)

Antal röster: 407

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev