Roger Larsson har varit kommundirektör i Sjöbo kommun i 18 år. Nu söker man efter hans efterträdare. Foto: Sjöbo kommun
Roger Larsson har varit kommundirektör i Sjöbo kommun i snart 18 år. Foto: Sjöbo kommun

Kommundirektören slutar efter 18 år

Sjöbo Roger Larsson, 61, lämnar sitt uppdrag som kommundirektör i Sjöbo kommun efter snart 18 år på posten. Men hans sista arbetsdag blir den 31 december. Det meddelade han i en skrivelse till kommunstyrelsen på onsdagen.

– Han kommer att sitta kvar som längst till årsskiftet, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M).
Han har fått uppdraget att leda rekryteringen av en ny kommundirektör.
– Vi kommer nog att anlita ett rekryteringsföretag till detta, det är inget vi hanterar själva. Vi behöver hjälp att hitta rätt person.
Magnus Weberg tror att annonsen om tjänsten kommer att gå ut i april-maj.
– Många har tre månaders uppsägningstid, det innebär intervjuer bör ske under augusti.
I september hoppas kommunen att avtalen med den nya personen är skrivna.

Roger Larsson har varit anställd i Sjöbo kommun sedan 1985, med andra ord 33 år. De första två åren arbetade han som chef för individ- och familjeomsorgen. Därefter var han socialchef fram till 1995 och mellan 1995 och 2000 var han chef för barn- och utbildningsförvaltningen. 2000 tillträdde Roger Larsson tjänsten som kommundirektör och efterträdde Bo Nyman.
– 18 år är en rimlig tidpunkt att sluta. Det är dags för nästa person att ta över. I höst blir det mandatskifte, en ny vision för kommunen och ett gäng politiker. Därför är det bra att man även får in lite nya perspektiv och någon som kan föra Sjöbo vidare.

Det sägs att du hade tänkt sluta i höstas, men att du tyckte att jobbet var så roligt?
– Det tycker jag fortfarande. Visst har det varit en del slitsamma år, men framför allt roliga. Det har varit en förmån att jobba med Sjöbo kommun som jag tycker har behandlat mig väl, det är ett väldigt bra arbetsklimat här och jag har haft möjligheten att utvecklas.
– Jag ville också säga till i god tid, eftersom det kan ta tid att hitta en efterträdare och även ge Magnus (Weberg, reds. anm.) en chans att etablera sig och bli varm i kläderna, och det tycker jag att han är nu.
Magnus Weberg kommenterar Roger Larssons beslut att sluta.
– 18 år, det har respekt med sig. Vi har haft ett väldigt bra samarbete och det är en förlust för Sjöbo att han slutar. Samtidigt innebär detta nya möjligheter att få in en ny person på den här posten.

Om chanserna att få sökande till tjänsten tror Magnus Weberg inte ska vara några problem.
– Jag tror inte att det blir svårt att hitta kandidater. Sjöbo är en välfungerande och välskött kommun, så det finns nog intressenter.
Roger Larsson anställdes utan fallskärmsavtal, men 2010 beslutade kommunen att upprätta ett särskilt avtal. Det innebar att om han själv eller kommunen inte längre ville att han skulle vara kommundirektör, skulle han erbjudas en annan tjänst med bibehållen lön. Om han själv eller kommunen ville avsluta anställningen skulle han rätt till 70 procent av lönen och full pensionsinbetalning fram till 65 år. Detta skulle dock bara gälla efter att han fyllt 61 år. Från och med april har han en månadslön på 100 000 kronor.
2017 beslutade politikerna även att Roger Larsson var tvungen att meddela sin avgång minst ett halvår i förväg om om han ville avgå med den särskilda avtalspensionen, vilket han nu har gjort.
– Det var ett förståndigt beslut att teckna det här avtalet. Vi har fått behålla honom som kommundirektör i många år jämfört med snittet för andra skånska kommuner, säger Magnus Weberg.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev