Bildningsnämndens ordförande Torbjörn Ekelund (L), Gustav Eliassons dotter Anna-Lena Sjunnesson och Lena Hansson, nuvarande Rektor för Svalöfs gymnasium var med och avtäckte plaketten. Foto: Karin Stiernblad
Plaketten.

Gustav Eliasson fick upp sin egen plakett

SVALÖV Grundaren av dåvarande Svalövs lantmannaskola, Gustaf Eliasson kommer att synas väl på gymnasiet i framtiden.

I dagarna avtäcktes en plakett till minne av honom och med vid högtidsstunden var bland annat Anna-Lena Schunnesson, Gustaf Eliassons dotter, som hunnit bli 95 år gammal.
Hon berättade om hur det gick till när hennes pappa fick sin examen som agronom och hur han och familjen så småningom hamnade i Svalöv.

Gustaf Eliasson inledde sin tid vid nuvarande Svalöfs Gymnasium 1906 som lärare när jordbruksutbildningen var en del av Fridhems Folkhögskola och avslutade sin tid vid skolan 1943, då han hunnit bli rektor.
Med på avtäckningen var både bildningsnämndens ordförande Torbjörn Ekelund (L) och skolans nuvarande rektor Lena Hansson.
– Det kändes fantastiskt att stå sidan om Anna-Lena som följde sin far under alla år. Gustav Eliasson har betytt så oerhört mycket för Svalöv framöver.

Förutom sitt jobb på skolan hade han även uppdrag i Svalövs kommunfullmäktige som vice ordförande, kommunalnämnd, livsmedelsnämnd, fattigvårdsnämnd samt sekreterare i Svalövs lantbruksklubb.
Gustaf Eliasson (1878-1949) har gjort stora insatser för Svalöv och han var bland annat med om att bygga upp Svalövs lantbruksskola. Under fyra års tid samlande han in pengar för att kunna bygga det som i dag är Svalöfs gymnasiums vackra huvudbyggnad.
Gustaf Eliasson var också med och startade flera lantbruksutbildningar och kurser. Han var rektor på lantbruksskolan mellan 1926-1943 och gjorde den känd i hela landet, bland annat genom samarbetet med lantbruksuniversitetet i Ultuna.

 

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev