I lastbilen som stoppades i tullen vid Lernacken hittades totalt 780 kilo narkotika. Foto: Tullen

Gömde halvt ton cannabis i lastbil

MALMÖ Tullarna vid Lernacken reagerade för att lastbilen som stoppats var iögonfallande ren och utan några märken.
När lastbilen togs ut för kontroll hittades nära 500 kilo cannabis.
Det gigantiska partiet narkotika hade gömts i mycket avancerade lönnutrymmen i golvet på trailern.

Nu står en 52-årig man åtalad vid Malmö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling.
Det var strax efter klockan elva på kvällen den 1 mars 2017 som händelsen inträffade.

Föraren av den polskregistrerade dragbilen och trailern lämnade fram en fraktsedel som visade att han skulle köra isolering till Norge.
När föraren vid kontrollen ombads att öppna lasten sade han något om plombering som skulle ha gjorts av polsk tull.
Men tulltjänstemannen vid Lernacken såg ingen notering från tullen i Polen. Och vid en närmare granskning av plomberingen verkade den vara gammal och återanvänd.
Det fanns tecken på att den var klippt och ihoptvinnad på nytt.

När tullaren mätte olika utrymmen stod det klart att trailergolvet var dubbelt i tjocklek. Och när det borrades hål i golvet från ena sidan kändes en påtaglig doft av cannabis.
I de dolda utrymmena i golvet hittades vid den efterföljande tullkontrollen 125 förpackningar som innehöll totalt över 499 kilo cannabis. Det fanns en rad olika fack. Och i varje fack låg flera paket.

Det fanns två mycket avancerade lönnutrymmen i golvet på trailern. Aluminiumplåtar i innerväggar och golv var svetsat i ett utan skarvar. Och till lönnutrymmena var både elledningar och tryckluftsledningar dragna.
I ett av de stora utrymmena var det fullt med paket på vardera cirka fem kilo.
En tulltjänsteman hittade två sammankopplade fjärrkontroller i hytten.
Och det misstänks att föraren med dessa enkelt kunde öppna upp höger och vänster sida nertill för att ladda och tömma de specialtillverkade utrymmena. Föraren nekar till brott. Han uppger vid förhören att han några dagar tidigare hade blivit uppringd av en speditör om den aktuella transporten till Oslo.
Sedan kom ett besked om var han skulle hämta sin last och att det skulle röra sig om isolering. Han fick också i uppdrag att byta ut trailern.

Mannen, som också hade kört en last tidigare till Spanien, ska först ha anlänt med färjan till Trelleborg. 52-åringen uppger att han därefter åkte över Öresundsbron till Köpenhamn för att hälsa på en vän. Men att han sedan körde tillbaka igen över bron mot Malmö när han blev stoppad i tullen.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev