Alla kyrkor i Röstånga-Kågeröds församling ska fyllas med liv, menar Pär Stynsberg.Foto: Mattias Grenholm
Pär Stynsberg håller som bäst på att bekanta sig med både församlingen, personalen och kyrkorna. Till vänster predikstolen i Kågeröds kyrka som han talade ifrån i söndags.
Pär Stynsberg är ny kyrkoherde i Kågeröd församling.

Goda krafter ska fylla kyrkbänkarna med liv

Kågeröd En spelande tränare som vill komma nära människor i verksamheten. Så beskriver sig Pär Stynsberg själv – ny kyrkoherde i Kågeröd-Röstånga församling.

I söndags hälsades Pär Stynsberg välkommen av församlingen i Kågeröds kyrka – men han har redan hunnit bekanta sig så smått med medarbetare eftersom han vikarierat för den tidigare kyrkoherden sedan januari.
Företrädaren Fleming Olesen satt på tjänsten i 22 år, något Pär Stynsberg dock inte planerar.
– Nej, jag fyller 59 år i sommar så det blir inte aktuellt, säger han.

Född i Sandviken, uppvuxen i Jönköping och Eskilstuna, sökte han till prästutbildning i Lund på 1980-talet. Hans första prästtjänst var i blekingska Mörrum innan han 1987 sökte sig till Mellanamerika som missionär.
– Det var spännande år. Jag bodde i Costa Rica och arbetade i Guatemala, El Salvador och Nicaragua med hjälp åt politiska flyktingar i utsatta områden. På den tiden hade hela världen sina blickar mot dessa länder och arbetet kunde vara farligt. Jag råkade aldrig illa ut men jag hade kollegor som greps av militären. Det talades om tortyr…
Där mötte han en colombianska som skulle bli hans fru. 1992 gifte sig Pär och Inés i Sverige, de bosatte sig Skåne och fick två barn.

Han jobbade som präst i Helsingborg och Marieholm innan längtan tillbaka till Costa Rica blev för stark. 2001 flyttade familjen dit igen för socialt missionsarbete med flyktingar från Nicaragua.
– Det var en intensiv tid men tyvärr hade omvärldens intresse för Nicaragua blivit väldigt svagt.
Efter några år återvände de till nordvästra Skåne och Pär fick en tjänst som kyrkoherde i Allerums pastorat, norr om Helsingborg. Där stannade han i drygt 13 år.
– Pastoratet genomgår nu en förändring och jag kände att jag inte ville vara kvar. Jag är en spelande tränare som vill vara på planen, komma nära människorna i verksamheten, säger han.

Han fick ett tips om Kågeröd, tog kontakt och efter en första träff med församlingen uppstod tycke.
– De har varit mycket välkomnande här och just nu speeddejtar jag personalen och träffar folk från olika föreningar. Och jag har blivit övertalad att hålla tal på nationaldagen här i Kågeröd, säger han.
– Vi har sex kyrkor i församlingen och de ska alla användas på bästa sätt. Jag vill gärna fylla kyrkbänkarna med liv. Mina erfarenheter säger mig att alla goda krafter vill åt samma håll, säger han.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev