Många kom till Domkyrkan för att höra bland andra arkeolog Melissa Isla Venegas berätta om de viktiga men ofta bortglömda kvinnorna kring kyrkan och universitet.
Linnea Johnsson, Melissa Isla Venegas och Maria Johnsson gestaltade drottning Filippa, Emelie Thomander och Hedda Andersson. FOTO: KRISTINA DAVIDSON

Framstående kvinnor kring domkyrkan

LUND Det var fullt med folk i Domkyrkan på Internationella kvinnodagen, då framstående kvinnor kring kyrkan gestaltades i både ord och kroppsligen.

I tidsenliga dräkter trädde några av kyrkans personal in i rollerna som de historiska kvinnorna och guiden Anita Larsson stod för en del av berättelserna om de kända kvinnorna.

Här fick man möta Fru Ide Pederdatter Falk, som under 1300-talets hälft var en av dem mest förmögna kvinnorna i Danmark, som Skåne tillhörde på den tiden.
Fru Ide hade stor betydelse för Lund domkyrka genom de gåvor som hon skänkte, bland annat det vackra altarskåpet i kyrkan.
En annan viktig kvinna är Görvel Fadersdotter Sparre som levde 1517 till 1605 och är begravd i kryptan.
Hon föddes som svenska men gifta in sig med danske Truid Gregersen Ulfstand i Lunds domkyrka. Tillsammans byggde de Torups slott.

Drottning Filippa, en engelsk prinsessa, ingick äktenskap med den danske kungen Erik av Pommern i Domkyrkan i Lund 1406.
En annan kvinna som lyftes fram under kvällen var Emelie Thomander, som gifte sig med biskopen Henrik Thomander och mellan åren 1833 och 1851 bodde med sin familj i det som lundaborna nu kallar Thomanderska huset. Huset visas regelbundet för allmänheten.
Hedda Andersson var den första kvinnliga studenten vid Lunds universitet i slutet av 1800-talet. och fick frottera sig med de manliga studenterna.
Hon blev sedan Sverige andra kvinnliga läkare och hade en privatklinik i Malmö.
– Jag härstammade i sju släktled tillbaka med kloka gummor som ofta blev anklagade av myndigheterna för kvacksalveri. Därför beslöt min mormor och moder att jag skulle studera till läkare, berättar församlingspedagog Maria Johnsson, som gestaltade Hedda Andersson.
Britta van Zijl var den första kvinnan som prästvigdes i Lunds stift 1963.
Domkyrkokaplan lena Sjöstrand berättade också om hur stämningen var när hon prästvigdes 1984.
– Då hade den feministteologiska rörelsen dragit igång och vi var fler kvinnor som trädde in i de kyrkliga ämbetena, minns Lena Sjöstrand.

Hon pratade också om den glädje och stolthet som hon och andra kvinnliga präster kände när först Christina Odenberg blev landets första kvinnliga biskop och 1997 och sedan Antje Jackelén utsågs till Sveriges första kvinnliga ärkebiskop 2014.
– I dag jämställs kvinnor och män på de flesta områden i samhället. Genom #metoo-rörelsen har vi också fått en fantastisk framväxt av röster som kräver förändring och nya reformer, framhåller Lena Sjöstrand.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du handlat dina julklappar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev