Foto: TT

Förälder krävde att lagen skulle följas

Ystad – Jag är för integration, men jag tycker att det inte är okej att tumma på barnens säkerhet för den sakens skull
Det säger en pappa som har barn på Parkens förskola i Köpingebro.

Han är en av de föräldrarna som uttryckte sin oro till förskolan om de två utländska män som hade extratjänster där och som förra veckan tvingades avsluta den i förtid.
– Säkerheten gäller egentligen all verksamhet som involverar barn, inte bara på vår förskola, påpekar han.

Pappan betonar att förskolans information till föräldrarna inte har nämnt att de två unga männen är muslimer, utan den uppgiften kommer från en förälder.
– Jag kan bara svara för mig själv och det jag påpekar är att vi inte hade en ordentlig kontroll av männens bakgrund. Det spelar ingen roll vilket land de kommer ifrån, men det ska finnas en historik på vad de gjort tidigare, annars riskera vi barnens säkerhet, förklarar han.
Pappan hänvisar till skollagen som kräver att personer som ska arbeta med barn ska lämna ett utdrag ur polisen belastningsregister så att verksamheten kan kontrollera att de inte är kriminella, exempelvis begått vålds- eller sexbrott.

Han anser att det också ska gälla de två männen som hade extratjänster på Parkens förskola. Men problemet är att de bara har vistats i Sverige en kort tid.
– Om förskolan skulle ta det här på allvar om barnens säkerhet då skulle de söka information ur register från de länder som männen har vistats i tidigare. Det kan rikspolisen ordna, säger han.

Pappan ifrågasatte besluten att låta dessa männen arbeta i barnverksamheten för att varken förskolan, arbetsmarknadsenheten, arbetsförmedlingen eller polisen hade en aning om männens bakgrund.
– Det måste finnas andra offentliga verksamheter som dessa personer kan praktisera på, anser han.
– Det hade inte varit några problem om männen bara hade fått diska och städa, men de skulle leka med barnen också.
Han påpekar att exempelvis Transportstyrelsen kräver en femårig historik för att utfärda taxilegitimation.
– Varför ska de som arbetar med våra barn inte avkrävas samma krav?

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev