Kitti Lundquist har fullt upp året om i sitt jobb som huvudtränare. Sommaren innebär träningsläger och själv får hon blott två veckors semester om året. Foto: Axel Hilleskog
Vecka 14 är Kitti Lundquist med och arrangerar isshowen Made by Sweden i Färs & Frosta ishall.
3
Att klara av ett trippelaxelhopp är något som många konst-åkare drömmer om, berättar Kitti Lundquist.

Filmen kan ge boost åt sporten

SPORT Kan den bioaktuella filmen om konståkerskan Tonya Hardings liv ge ett uppsving åt konståkningen?
Kitti Lundquist, huvudtränare i Höörs konståkningsförening, tror det.

Den 16 mars har filmen I, Tonya svensk biopremiär. Filmen om den skandalomsusade amerikanska konståkerskan Tonya Harding vars exmake försökte få en hitman att slå sönder knäna på hennes värsta konkurrent på isen, Nancy Kerrigan. Året var 1994 och det var sex veckor innan vinter-OS i Lillehammer. Harding erkände att hon känt till attacken efter att den skedde och att hon inte rapporterat om det direkt. Åklagarsidan trodde hon var mer involverad än så men gick med på en strafflindring i och med erkännandet. Så småningom blev Harding avstängd på livstid från att tävla av det amerikanska konståkningsförbundet.
– Det är tråkigt att det hände. Det är inget man önskar någon som kämpat så, säger Kitti Lundquist, huvudtränare i Höörs konståkningsförening.

Enligt henne finns det i dag en respekt mellan konståkare på olika nivåer. Men hon har hört om konståkare som tar med sig sina skridskor under uppvärmningen utanför is, bara för att inte riskera att någon ska börja lossa på skruvarna till skenorna.
Själv började hon med konståkning när hon var fyra år i ungerska Tiszaújváros, varifrån hon kommer.
– Det är en frihetskänsla och jag gillar att höra ljudet från skridskorna, särskilt om isen är nyspolad. Då trivs man.

I dag är hon inne på sin andra säsong som huvudtränare i klubben på heltid.
– Det går bra, vi har många talangfulla åkare. Vi har elitserieåkare, den högsta nivån man kan tävla på i Sverige, och många i åldrarna 8-10 år som klarar testerna för att få börja tävla med eget program och musik.
När det kommer till Tonya Harding (som i dag heter Tonya Price) är hon något för ung för att ha en relation till henne, men visst är det ett namn som poppar upp.

Tror du filmen kan påverka intresset för konståkning?
– Det tror jag. Känner man inte någon som håller på med konståkning kan det vara svårt att komma in, men en biofilm kan nå fler.
Och visst kan det finns något i Tonya Hardings konståkning som är väl värt att låta sig inspireras av. Hon var den första amerikanska, kvinnliga konståkaren som klarade ett trippelaxelhopp.
– Hon hade talang och visar att man kan klara sig även om man inte har den bästa bakgrunden hemma. Hon är stark, säger Kitti Lundquist.

×