Gödselplattan, som Åsa Nilsson står framför på bilden, hade svämmat över när miljöinspektören från Höörs kommun var på besök. – Det hade regnat väldigt mycket då, men jag åtgärdade det så fort vädret tillät, säger Nilsson.foto: Erika Dahlin Jönsson

Fick dyr faktura från Höörs kommun

Norra Hultarp I höstas gjorde Höörs kommun en miljötillsyn på Åsa Nilssons gård. Nu har hon fått en räkning på 6 300 kronor.
– Det är inte rimligt, säger Nilsson.

I Norra Hultarp, inte långt ifrån Hallaröd utanför Höör, bor Åsa Nilsson och hennes sambo på en gård med katter, en hund och tre hästar. I höstas gjorde kommunen en miljötillsyn på gården och för några veckor sedan damp en räkning ned i brevlådan. Summan på 6 300 kronor har fått Åsa Nilsson att reagera.
Två brister framkom vid inspektionen – att gödselplattan svämmat över och att Nilsson hade lagt ut gödseln i för stora högar på sin mark.
– Nu har jag murat en kant på gödselplattan och kommer sprida ut gödseln – svårare än så var det inte, säger hon.

Men utöver miljöinspektörens besök på gården, som tog en halvtimme, har Åsa Nilsson även debiterats för den tid det tog för miljöinspektören att skriva inspektionsrapporten och beslutet – sammanlagt sex timmar och en kvart. Ytterligare en kvart har lagts till för bokningen av inspektionen. Avgiften per timme är 900 kronor.
– Det tycker jag är fullständigt orimligt, säger Åsa Nilsson.
– Hade jag varit en stor miljöbov hade det varit förståeligt – men jag är en hobbyryttare som bor på en liten, avstyckad gård med tre hästar.

De tider som miljö­inspektören angett att det tagit att skriva rapporten och beslutet är inte realistiska, menar Nilsson.
– Vem som helst förstår att det inte tagit tre timmar och femton minuter att skriva det här, säger hon och håller upp inspektionsrapporten som är på fyra sidor – varav två och en halv sida är bilder.
Beslutet, som ska ha tagit ytterligare tre timmar att skriva, är på tre sidor.
– I mina ögon är det här maktmissbruk.

Men är det inte bra att man gör miljötillsyner?
– Absolut, men det inte rimligt att man lägger ned en hel arbetsdag på ett såhär pass litet ärende och att fakturan hamnar på 6 300 kronor.
Åsa Nilsson har överklagat beslutet till länsstyrelsen, men de anser det inte vara bevisat att det inte tagit så lång tid att skriva rapporten och beslutet.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev