Metoodemonstration. Foto:TT

En ny kvinnodag

Den internationella kvinnodagen betyder något annat 2018 än 2017. Den äger rum ”efter”, medan kvinnodagen 2017 representerar ”före”. 2017 var ett vägskälsår; en ovanligt tydlig brytpunkt i historien att hänvisa till. Ibland kommer förändring plötsligt, ibland tar den åratal. Få brydde sig 2006 när en amerikansk aktivist startade en rörelse där hon uppmuntrade offer att tala ut som sexuella övergrepp, så att man kunde stötta varandra. En dag brydde sig alla plöstligt yrvaket och häromdagen gick metoo-grundaren Tarana Burke röda mattan på Oscarsgalan.
Karl Marx förutspådde att Das Kapital skulle få minst inflytande i Ryssland. Utanför Sverige har det uttryckts förvåning över att metoo-rörelsen blev så stor i just ”jämställda Sverige”. Det är Sveriges självbild som jämställt som gjort debatten möjlig här, eftersom det skapat förvåning hos dem som tänkt att vi redan löst problemen.
Diskussionen kommer att gynna alla utom förövare. Den gamla ursäkten om att tonen kan vara rå, men hjärtlig har förlorat giltighet. Det visade sig att på många arbetsplatser var den bara rå. Vem trivs i en arbetsmiljö där den som trakasserar och vägrar respektera personliga gränser sätter agendan? Varken kvinnor eller majoriteten av män.
Den förhånade pappafemininismen, där en man blir medveten i jämställdhetsfrågor för att han har en dotter och inser att han inte vill att hon trakasseras på internet eller ses som smörgåsbord för tafsande överförfriskade män, har bytts ut mot ”ojdå-feminismen”, där folk som inte varit fullt medvetna om problemet överraskats av mängden vittnesmål och insikten om att problemet finns överallt.
Att metoo blev så stort i Sverige ger hopp. Att identifiera problemen är den viktigaste delen av lösningen. Nej, vi hade inte kommit så långt som vi intalat oss. Nu är vi medvetna om det, vilket gör att vi kan gå vidare och titta på lösningar utan självbedrägeri.

Dagens fråga

Ska du resa bort under julhelgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev