Seminiariet innehöll bland annat en paneldiskussion med dåvarande vd för Volvo Excavator, Lars Rowher; vd för Skoparp AB (som har verkstad i tidigare Åkermanslokaler), Jonas Nilsson Berg; Eslövs kommundirektör, Eva Hallberg. Samtalsledare var Ola Jonsson, lektor vid Lunds universitet, institutionen för kulturgeografi. Foto: Henrik Lindahl
Bistra miner hos tungviktare från Volvo. Någon vecka senare portesterade cirka 1000 personer mot beslutet i en demonstration. Fr v: Folke Becker, Klas Magnusson, Lars Rohwer, Tryggve Steen. Foto: Eje Berndtsson/Arkiv
Vd:n Lars Rohwer tar en vemodig promenad över det tomma fabriksgolvet efter nedläggningsbeslutet. Han ville först inte åta sig uppdraget att avveckla men accepterade efter övertalning, berättade han vid gårdagens seminarium. Arkivbild
En gammal namnskylt påminner om forna tider.
Efter seminariet bjöds det på rundvandring i en del av den gamla administrationsbyggnaden på Åkermans väg 8, som idag står till stora delar tom. I den här korridoren tycks tiden ha stått stilla sedan nedläggningen.

20 år efter chockbeskedet

ESLÖV I år är det 20 år sedan beskedet om Åkermans nedläggning kom. Det uppmärksammades med ett seminarium med bland andra dåvarande vd:n Lars Rohwer.

Det blev inte mycket sagt om Åkermans mer än 100 år långa historia. Seminariet kretsade istället kring nedläggningsperioden.
Lars Rohwer berättade hur han precis hade utsetts till vd för Volvo Excavator och knappt hunnit installera sig i Eslöv förrän han informerades om att det såg så illa ut med ekonomin att verksamheten måste avvecklas.
– Företaget gick då med en miljon förlust – om dagen. Det är en ansenlig summa även för Volvo, berättade Lars Rohwer i det gamla påkostade biorummet i Åkermans dåvarande huvudkontor, där onsdagens seminarium ägde rum med flera Eslövsföretagare och representanter från Eslövs kommun på plats.

I stället för att driva ett företag fick Lars Rohwer i uppdrag att lägga ner det. En process som blev ansträngade för många inblandade, inte minst de hundratals anställda som den 1 december 1998 fick chockbeskedet att de blev av med sina jobb. Livet vändes upp och ner för många.
– Det var en chock som uppstod, berättade Lars Rohwer och avslöjade att några anställda dog under tiden som följde efter beskedet.
Mycket jobb lades ner på en kontrollerad avveckling. Allt planerades i detalj.
– Volvo hade lagt ner i Arboga och fått dålig PR där, så man var mycket mån om att göra rätt i Eslöv. Vi fick mycket stöttning.
Hela nedläggningen dokumenterades noga i en ”vitbok”.
– Den användes senare vid andra nedläggningar, inte bara på Volvo utan även Electrolux och Ericsson.

Ola Jonsson, lektor vid Lunds universitets institution för kulturgeografi, påpekade att nedläggningar – hur omvälvande de än kan vara – knappast är något onormalt:
– Det normala är ju förändring.
Han drog paralleller till Scanias nedläggning i Sibbhult. Där har man lyckats behålla arbetstillfällen, trots på pappret tuffare förutsättningar än i Eslöv.
– Eslöv har ett plus från början: det geografiska läget, nära andra starka arbetsmarknader, sade Ola Jonsson.
Ganska snart efter nedläggningen såldes samtliga 18 byggnader på Åkermansområdet. Idag råder full aktivitet i kvarteren, även om det fortfarande finns en hel del tomma kontorslokaler i den gamla administrationsbyggnaden.
– De fick köpa billigt, kan jag säga. De första företagen hjälpte vi dessutom med att delfinansiera löner, berättade Lars Rowher.

Skoparp AB huserar i dag i det som en gång i tiden var Åkermans svetshall. Där tillverkar man delar till industrin, och använder några av de gamla maskinerna, berättade Skoparps vd Jonas Nilsson Bergh. Det finns en framtid för svensk industri, är han övertygad om.
– Svensk industri är inte som den var för 30 år sedan. Det är inte smutsigt och skitigt, utan en ganska ren och hälsosam miljö, och det krävs mycket kompetens för att arbeta med industrimaskiner idag, sade han.
Seminariet blickade även in i framtiden. Camilla Dahlin, vd för IUC Syd, en medlemsorganisation för industriföretag i Skåne, pekade på hisnande möjligheter inom de nya teknologier som växer fram.

Den som vill veta mer kan läsa ”Vitbok Eslöv” som gavs ut 2001 och beslyser nedläggningen ur olika perspektiv. Den finns på Eslövs hemsida och hittas enklast genom att man googlar ”Åkermans vitbok”.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev