Tomas Westerlund har snart gjort sitt som tränare för Team Eslövs IK. Foto: Jonny Nilsson/arkiv

Westerlund lämnar Eslöv efter uttåget

HANDBOLL En epok är snart över.
Efter fem säsonger lämnar Tomas Westerlund uppdraget som tränare för degraderingsklara Team Eslövs IK i SHE och tar ett sabbatsår från handbollen.

– Klart att det känns lite vemodigt. Det har varit en rolig tid på många sätt och tjejer som jag jobbat med länge, berättar 45-åringen för Skånskan SPORT.
– Men beslutet är helt och hållet mitt. Jag är definitivt inte sparkad.

Varför lämnar du?
– De två senaste säsongerna har gått lite tyngre och när möjligheten nu dök upp att satsa mer på företaget bestämde jag mig för att ge det en ärlig chans.
– Jag behöver verkligen ladda batterierna från handbollen.

Westerlund understryker också att klubben ville ha honom kvar i någon form.
– Fast det var aldrig riktigt intressant. Vi hann faktiskt inte diskutera speciellt mycket.

Vilken position handlade det om?
– Som sportchef, eller något liknande, men var tydlig att jag inte alls känner för det i dagsläget och vill satsa fullt ut på mitt företag inom catering.
Från 1 mars är Tomas Westerlund dessutom tjänstledig från sin tjänst som personlig tränare och allt i allo på Gerdahallen i Lund.
– Det är något av en dröm som går i uppfyllelse. Jag har länge hållit på med detta på hobbynivå, men vill satsa på heltid i ett år och tycker det ska bli hur roligt som helst.
– Och handbollen går alltid att återvända till.

45-åringen började spela i Lugi när han kom hit från Finland 1994 och blev tränare 1999.
På meritlistan finns bland annat åtta år som förbundskapten för Finlands herrlandslag och några månader som assisterande för Sveriges damlandslag.
– Jag har haft en fantastisk tid i Team Eslöv. Sedan är det klart att de två senaste säsongerna varit riktigt tunga, särskilt detta året med bara en seger. Det är jättetråkigt och jobbigt att vi åker ur, men jag har överlag trivts väldigt bra i klubben.

Och höjdpunkten?
– Andra säsongen då vi inledde svagt och i princip var borträknade. Med fem omgångar kvar hade vi fortfarande långt upp till slutspel, men vann fyra raka matcher och åkte därefter ut i kvartsfinalen mot Sävehof.
– Sedan var det roligt att gå från herr- till damhandboll och se att tjejerna lägger ner lika mycket engagemang som killarna.

Vad anser du om Eslövs utsikter till en snar comeback i högsta serien?
-– Goda. Det gäller dock först och främst att få ihop spelartruppen och hitta nya ledare. Vad jag förstått har man lyckats jobba bort hela den ekonomiska krisen, vilket är viktigt och ger en bra grund för att komma tillbaka.

Nu återstår två matcher, i morgon borta mot Skövde HF och nästa torsdag då IK Sävehof kommer på besök till Eslövshallen.
Vem eller vilka som efterträder Tomas Westerlund är ännu inte klart.
Skånskan har utan framgång sökt EIK-ordföranden Ola Jönsson för en kommentar.

Sport i dag

Sportresultat