Välkommen granskning av dejtingsidor

I serien ”Plus granskar” på SVT Play tittar de på anmälningar mot dejtingsidor. Det gäller bland att annat det kan vara krångligt att säga upp medlemskapet och att villkor kan förändras efter man köpt ett medlemskap utan att man märkt det i långa texter med mycket finstilt.
Enligt Råd & Rön omsatte dejtingsidorna mellan 250 och 300 miljoner 2015. Det har sannolikt ökat. Det går bevisligen att tjäna mycket pengar på att para ihop folk. Det innebär att mindre seriösa aktörer kommer att vilja ha del av vinsten. Att titta på dejtingsidor är viktigt eftersom fler och fler använder dem för att hitta en partner och möjligheten att lura folk därmed ökar.
Inte många dejtingsajter vill ange hur många medlemmar de har. Det kan misstänkas att det beror på att folk inte kommer att betala för ett medlemskap för det inte finns tillräckligt många medlemmar om de får se siffrorna.
Plus tar upp att många sidor anmäls för att de har falska profiler för att få det att verka som om det finns fler medlemmar. Bland annat gäller det Academic singles, där Plus hittar flera profiler med samma bild för olika ”medlemmar”.
Att använda en dejtingsida är självutlämnande från början. Om en tjänst kryddar med falska profiler kan det vara jobbigt för självkänslan. Dessutom betalar de för en tjänst de inte får: kontakt med andra människor. Dejtingsidor är ett område där konsumentens rätt måste kunna värnas bättre.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev