Filip Hammar, Mikael Persbrandt och Fredrik Wikingsson på pressträff inför premiären av Tårtgeneralen. Foto: Claudio Bresciani / TT
Mikael Persbrandt flankerad av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
Mikael Persbrandt som Tårtgeneralen Hasse P. Pressfoto
Mikael Persbrandt flankerad av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
STOCKHOLM 20180305 Filip Hammar, Jens Ohlin, Mikael Persbrandt, Tomas von Brömssen, Agnes Lindström Bolmgren och Fredrik Wikingsson vid måndagens pressträff inför premiären av ”Tårtgeneralen”. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Om stora drömmar i en liten stad

I dag är det premiär för Tårtgeneralen, radarparet Filip Hammar och Fredrik Wikingsson andra långfilm. Med Mikael Persbrandt i huvudrollen berättar de om Hasse. P som ville få bort tråkstämpeln från Köping med hjälp av världens längsta smörgåstårta.
– Det är en film om att vi alla har ett mirakel inom oss, man ska inte räkna ut någon, säger Filip Hammar med stark övertygelse.

Tårtgeneralen
Regi och manus: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Foto: Simon Rudholm
Scenografi: Maria Sohlman
Kostym: Ingrid Sjögren
Mask: Eva von Bahr och Love Larson
I rollerna: Mikael Persbrandt (Tårtgeneralen), Helena Bergström (Dyr-Gunilla), Tomas von Brömssen (Ivar Sjöman), Agnes Lindström Bolmgren (Åsa Sjöman), Jens Ohlin (Lars Hammar), Ben Lundqvist (Lilla Filip Hammar) med flera.
Premiär: Onsdag 7 mars 2018.
Läs recension av filmen på fredagens nöjessidor.

1984 utsåg Jan Guillou Köping till Sveriges tråkigaste stad i tv-programmet Rekordmagazinet. Ett epitet som fick den den alkoholiserade entreprenören Hasse P: att ilskna till och komma med ett motdrag. Med en 500 meter lång smörgåstårta ville han sätta Köping på kartan, och i Guinness rekordbok. 1984 bor också nioårige Filip Hammar i Köping med sin familj.
Många år senare, 2009, blev den sanna historien om Hasse P. och tårtan en roman med titeln Tårtgeneralen, författad av Filip Hammar och hans ständige samarbetspartnern Fredrik Wikingsson.

Nu har romanen blivit film med Filip Hammar och Fredrik Winkingsson som regissörer och manusförfattare. Tårtgeneralen, som har premiär i dag, är deras andra film efter dokumentären Trevligt folk och filmen skiljer sig rejält från boken,
– Vi har våldfört oss på boken kan man säga, säger Filip Hammar på telefon från ett som han beskriver det ”vemodigt och snömoddigt” Stockholm.
– Vi ville röra om i Tårtgeneralhistorien och se vad vi hade för andra infallsvinklar. Romanen är skriven som om Fredrik och jag är i Hasses huvud och förstår vad han tänker och man lärde sig mer om hans knasiga tankegångar där. I filmen är Filip berättare och vi skildrar det som händer genom ett antal scener.

Filmen följer hur Hasse P. bestämmer sig för att bli nykter för att genomföra sin idé och hur han får stadens bageri, Bivur, med den unga och entusiastiska Åsa Sjöman i spetsen med på noterna. Svårare är det med resten av staden i vars ögon Hasse P. är en alkoholiserad pajas. Parallellt med Hasse följer filmen också Filip Hammar och hans familj, framförallt pappan, en skåning i förskingringen som älskar Frankrike och fotboll och inte heller riktigt passar in i Köping.
– Tårtgeneralen är i högsta grad en barndomsskildring också och min pappa gestaltas förnämligt av skåningen Jens Ohlin, säger Filip Hammar och berättar i samma andetag om en tavla som hängde på väggen hemma när han var liten:
– Där stod det att Sverige består av Skåne och norr därom liggande fäbodar, Så trots att jag bor i Köping har Skåne alltid legat mig varmt om hjärtat och mitt nästan maniska intresse för Malmö FF kommer därifrån.

Att romanen Tårtgeneralen skulle bli film var något som växte fram hos Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
– Fundamentet i mitt liv är magkänslan och när en kompis till oss sa att vi borde göra film av Tårtgeneralen så satt det bra i magen. Då hade vi fått distans till boken och också gjort Trevligt folk. Det kändes lockande att göra något nytt. Att vara kvar i en komfortzon intressera inte oss.
Trevligt folk, som kom 2013, var Filip Hammar och Fredrik Wikingssons första film, gjord i samarbete med Karin af Klintberg och Anders Helgeson. I dokumentären följer de eldsjälen Patrik Andersson som startar Somalias första herrlandslag i bandy – i Borlänge.
– Tårtgeneralen är något helt annat. I en dokumentär filmar man så mycket man kan, vad som helst kan bli innehåll och det gäller att fånga så mycket som möjligt. I en spelfilm har man massor av begränsningar och förutsättningar att förhålla sig till och vi tar med oss som en lärdom att det alltid finns en sten till att lyfta på. Man tror att det är klart men det går att göra bättre.

Karaktären Hasse P, har en del likheter med Patrik Andersson i Trevligt folk och med andra starka personligheter som Filip & Fredrik lyfter fram i sina olika program – människor med stora drömmar som möts av misstro och fördomar.
– Vi gillar folk som vill göra något, konstaterar Filip Hammar. I filmen säger Hasse ”Vem som helst kan bli hjälte”. Tårtgeneralen handlar egentligen om de fördomar vi alla har, att man inte alltid tror på folk. Det är en film om att vi kanske alla har ett mirakel inom oss, att man inte ska räkna ut någon.

Rollen som Tårtgeneralen spelas av Mikael Persbrandt och i andra roller finns Helena Bergström, Thomas von Brömssen och Cecilia Frode.
– Det betyder mycket när man är ny att omge sig med proffs på alla håll, vare sig det handlar om en ljussättare från Värmland eller en ikonisk filmstjärna som Mikael Persbrandt, säger Filip Hammar. Det blir tryggt.
– Persbrandt är verkligen Tårtgeneralen, fortsätter han. Ibland kan en skådis stå i vägen för en historia om man vet mycket om den personen men i det här fallet skänker det autenticitet till hela anrättningen. Alla vet att det inte bara är Hasse som krupit runt i dypölen. Det har Micke också gjort.

Tårtgeneralen är inspelad i Köping.
– Det var viktigt för mig och det var en enda öppen famn där. Det är mycket lokal arbetskraft och många kompisar i filmen.

Vad vill du och Fredrik att publiken ska få med sig från Tårtgeneralen?
– Vi vill illustrera den ständig konflikten i Sverige mellan storstad och småstad. Den finns oavsett om det är 1985 eller 2018, Det finns en tendens hos storstäderna att berätta hur det är att bo i en småstad. Tårtgeneralen är ingen politisk film men den är brinnande aktuell i den annalkande valrörelsen och visar att så här är det. Det blir mer cementerat om klyftan finns där. Sedan är det i hög grad en film om utanförskap och människor i små sammanhang. Visst finns det mycket härligt med den lilla staden men också något problematiskt och fördomsfullt, Det kan vara svårt att ändra kurs i sitt liv när man suttit på alkisbänken. Tårtgeneralen kan vara en tankeväckare hoppas vi.

Tårtgeneralen
Regi och manus: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Foto: Simon Rudholm
Scenografi: Maria Sohlman
Kostym: Ingrid Sjögren
Mask: Eva von Bahr och Love Larson
I rollerna: Mikael Persbrandt (Tårtgeneralen), Helena Bergström (Dyr-Gunilla), Tomas von Brömssen (Ivar Sjöman), Agnes Lindström Bolmgren (Åsa Sjöman), Jens Ohlin (Lars Hammar), Ben Lundqvist (Lilla Filip Hammar) med flera.
Premiär: Onsdag 7 mars 2018.
Läs recension av filmen på fredagens nöjessidor.