Maria Holmgren vd för Öresundståg AB och styrelseordförande Stefan Svalö (S) provsitter de nystoppade stolarna på Öresundstågen.
Nyrenoverade stolar och nya golvmattor ingår bland annat i upprustningen av Öresundstågen.
Numera finns eluttagen nder stolsitsarna. Det finns mer än dubbelt så många uttag jämfört med tiidgare.
Tågen har även målats om med en ny färgsättning. I år kommer 22 tåg att renoveras. Att renovera ett tåg kostar fem miljoner kronor.
Nya bagageställ och bättre plats för rullstolsburna passagerare ingår också i upprustningen av Öresundstågen.

Nygammalt tåg rullar iväg

MALMÖ Efter 18 år har det första Öresundståget fått en upprustning för fem miljoner kronor med bland annat nystoppade stolar i gråa kulörer, många nya eluttag och en ommålning på utsidan.

Under onsdagen var det invigning av det första upprustade Öresundståget på Malmö central. Den röda mattan var utrullad vid spår 10.
– Det luktar nybil, utbrast tågvärden Fredrik Adolfsson när han öppnade invigningsceremonin. Fast det kanske skulle heta nytåg.
I nästa vecka rullar det första renoverade tåget iväg och under året kommer ytterligare 21 tåg att rustas upp.

– Att renovera ett tågset kostar fem miljoner kronor, berättar regionråd Stefan Svalö (S) som är styrelseordförande för Öresundståg AB. Vi förlänger livslängden på tågen med tio år. Det tycker vi är en mycket bra investering med tanke på att ett helt nytt tågset kostar cirka 100 miljoner kronor.
En trogen pendlare märker förändringen redan på utsidan. Tåget har målats om och dörrarna fått en röd nyans. På utsidan finns också symboler som tydligare anger var vagnen finns för rullstolsburna, barnvagnar med mera.

Totalt ska samtliga 111 tåg renoveras och det beräknas vara klart år 2022. Sedan de togs i drift år 2000 har ingen renovering gjorts.
Under invigningstalen berättade vd Maria Holmgren om uppgiften att uppfylla resenärernas olika behov. Hon tog sig själv som exempel.
– Jag arbetspendlar varje dag och då vill jag kunna sitta och jobba, läsa mejlen, skriva och läsa.

– När jag besöker sonen i Göteborg har jag andra behov och likaså när jag åker till och från Kastrup. Vi gör långa och korta resor och ibland är vi många och ibland ensamma.
I de nyrenoverade tågen finns en helt ny stolsklädsel med ny stoppning, nya golvmattor, bagageställ och uppgraderad plats för rullstolsburna.
Tidigare fanns det bara ett eluttag vid varje stolspar. Nu finns det minst två och de har placerats strax under stolssitsen för att de ska vara lätta att komma åt.
Den tidigare placeringen högre upp var inte den bästa.

Även inredningen på toaletterna har bytts ut. Skyltningen på tågen har blivit tydligare.
Första klass har också fått ny inredning.

– 15 000 personer pendlar med tågen varje dag. Det är lika många som det bor i Bjuv där jag kommer ifrån, konstaterade Stefan Svalö under invigningen.
– Tågen har 26 miljoner resenärer under ett år så SJ får passa sig!

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev