Vi skapade hästsajten: Felicia Gårdlund, Elin Ekholm och Sanna Heijde.
Fotbollstjejerna Tijana Nikolic och Florina Lajqi slår ett slag för tjejfotbollen i Tanzania. 8FOTO: KRISTINA DAVIDSON

Ny hästsajt och tjejfotboll på UF-mässan

MALMÖ Det stora hästintresset i Skåne har fått tre gymnasieelever att starta en sajt där man kan leta reda på en klubb som passar vars och ens önskemål. De presenterade sitt UF-företag vid en mässa på Emporia på onsdagen.

– Det finns 900 klubbar i landet och alla har sin speciella profil. Nu har vi samlat ihop alla på en enda sajt, där man kan läsa om de olika klubbarna, säger Felicia Gårdlund.
Tillsammans med studiekamraterna Elin Ekholm och Sanna Heijde på ProCivitas Privata Gymnasium i Lund har hon startat ett UF-företag under namnet EquiMatch.

– Vi hoppas att många ska vara intresserade av vår hemsida, både om man här ryttare och om man som klubb vill få ut sitt budskap, förklarar Sanna Heijde.
Hon och hennes företagskolleger ser sajten som en blandning av Blocket och Trivago och hoppas på att många ska engagera sig och vilja annonsera och sprida information om hästklubbarna i och utanför regionen.
Två andra unga företagare som fanns på plats samlade in pengar till ett fotbollsprojekt för unga tjejer i Tanzania.
– Vi har kontakt med Barbroskolan i landet, som har startats av en svensk kvinna. Tanken är att vi ska åka dit och hjälpa till med att starta fotbollsträning för unga tjejer, som av tradition inte utöver sporten, berättar Tijana Nikolic, som driver UF-företaget Fotboll for Change UF med kompisen Florina Lajqi i Helsingborg.

Hon berättar att tidigare landslagstränaren Pia Sundhage stödjer projektet. Under mässan fick både tjejer och killar tävla om hur många gånger de kunde hålla en boll i luften.
– Det är kul att vi får chansen att stå här i köpcentret och visa upp våra företag. Många kommer och peppar oss att fortsätta, menar Tijana Nikolic.
Det var femte året i rad som organisationen Ung Företagsamhet och Emporia samarbetade om ungdomsmässan. I år fick den namnet ”Entreprenörskap på riktigt”.
– 1 500 unga entreprenörer ställer ut i år. Mässan är kulmen på ett intensivt UF-år där gymnasieungdomar har fått chansen att utveckla en affärsidé, berättar regionchef Susan Wahlgren Persson.
Företagsmässan med UF-företag fortsätter på köpcentret Emporia 8 och 9 mars klockan 12 och 18.

Dagens fråga

Tittade du på Nobelfesten?

  • Nej (74%, 547 Röster)
  • Ja (26%, 191 Röster)

Antal röster: 738

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev