Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
KÖPENHAMN 20180116 Ubåten UC3 Nautilus i regnet i Nordhamnen i Köpenhamn på tisdagen. Åklagare Jakob Buch-Jepsen meddelade vid tisdagens pressträff gällande åtalet mot Peter Madsen att man yrkar på att ubåten skall skall destrueras vid en fällande dom. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

På torsdag börjar rättegången

Skåne Mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Åtalspunkterna mot den danske ubåts- och raketbyggaren Peter Madsen vittnar brutalt om vad den svenska journalisten Kim Wall sannolikt utsattes för under sina sista timmar i livet. Rättegången som börjar i dag har dragit till sig ett enormt intresse, inte bara i Skandinavien utan i hela världen.

Historien om mordet på den 30-åriga Kim Wall skulle förmodligen ansetts för magstark för författarna till kriminalserien Bron. Uppgifterna kring utredningen, som Köpenhamnspolisen varit generös med, berättar om makaber perversion och brutalitet.
Att den mordmisstänkte Peter Madsen dessutom är en centralfigur från Köpenhamns alternativa konst- och musikkretsar, och att han byggt egna raketer och ubåtar, har förstås inte dragit ner intresset. Dessutom har han vid flera tillfällen ändrat sin version om vad som hände den 10 augusti förra året.

Det började med en förvunnen ubåt. Efter midnatt anmäler journalisten Kim Walls pojkvän att hon inte återvänt efter en reportageresa med Peder Madsen i hans ubåt Nautilus. Tidigare på kvällen hade Madsen kontaktat Wall som för flera månader sedan skickat en förfrågan om en intervju angående ett uppmärksammat raketprojekt. De kom överens om att ta en tur med ubåten i Öresund.
Polisen larmades vid 02-tiden den 11 augusti efter att Walls pojkvän rapporterat henne saknad. Vid 10-tiden meddelade Peder Madsen att han var på väg tillbaka till hamnen, men bara en timme senare sjönk ubåten. Madsen räddades av en privatbåt men Kim Wall kunde inte hittas.

Peder Madsen hävdade till en början att han släppt av Kim Wall i en hamn kvällen innan och att det var tekniska problem som orsakat att ubåten sjönk. Men de danska myndigheterna var inte övertygade. Madsen frihetsberövades misstänkt för att ha orsakat Walls död. Utredarna tror nu att ubåten sänktes med avsikt, vilket tekniska undersökningar senare visade.
Den 21 augusti hittas det som visar sig vara Kim Walls torso i Kögebukten söder om Köpenhamn. Köpenhamnspolisen meddelar att kroppen styckats med avsikt. DNA-undersökningen visar även att torso och blod från ubåten kunde matchas. Madsen nekar till anklagelserna och kommer med en ny förklaring där han hävdar att Kim Wall avlidit efter att ha fått en tung lucka i huvudet. Därefter skulle han ha ”begravt” henne till sjöss.

I oktober berättar utredarna att de hittat en hårddisk i Madsens verkstad som innehöll fetish-filmer där kvinnor torterades, styckade och begravdes levande. Madsen påstod att hårddisken inte var hans. Obduktionen av Walls torso visade att hon blivit knivhuggen i underlivet 14 gånger och en gång i bröstet innan hon dog. Några dagar senare hittade polisen Kim Walls huvud, ben, tröja och en kniv Kögebukten. Undersökningen visade inga tecken på huvudskador. Madsens nya förklaring blev att Wall skulle ha dött av en kolmonoxidförgiftning.

I slutet av november hittar dykare Walls båda armar i samma område. 24 januari rapporterar polisen att Madsen bundit fast Wall och sedan slagit, huggit och skurit henne. Åklagarna säger nu att Madsen planerat mordet. Varken motiv eller dödsorsak har tillkännagivits, men utredare tror att Kim Wall stryps eller fått halsen avskuren som en del i ett sadistiskt sexbrott.
Åklagaren Jakob Buch-Jensen yrkar på lagens strängaste straff och att ubåten konfiskeras och förstörs.