Sveriges EU-minister Cecilia Malmstroempå väg till förhandlingar angående USA:s aviserade importtullar på stål och aluminium. Foto: AP

EU laddar för motåtgärder – tullar på stål och mat

USA EU slår nu tillbaka mot president Donald Trumps hot om importtullar för stål och aluminium, vilket skulle drabba EU-länderna och särskilt Sverige.

När EU-kommissionen förhandlade under onsdagen om motågärder mot Trumps aviserade importtullar antogs ett förslag som innebär att ett antal amerikanska livsmedelsprodukter samt stål kommer att beläggas med strafftullar. Det säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström under en presskonferens i Bryssel till Nyhetsbyrån Direkt.

Listade produkter är bland annat bourbon whiskey, jordnötssmör, apelsinjuice och tranbärsjuice.

– Ett handelskrig har inga vinnare. Vi vill inte eskalera läget, men vi kan inte heller avstå från att reagera, säger Cecilia Malmström till Nyhetsbyrån Direkt.

Statsminister Stefan Löfvens möte med president Donald Trump i Vita huset gav som väntat inte något nytt i frågan om USA:s aviserade importtullar på stål och aluminium.

Bryssels arsenal sträcker sig nu av motåtgärder från ett klagomål hos världshandelsorganisationen WHO till att svara med strafftullar på amerikanska produkter.

Det var under tisdagskvällen som statsminister Stefan Löfven anlände tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och flera av Sveriges ledande näringslivstoppar till Vita huset.

Det var mycket som stod på spel för Sverige när Löfven – som förste EU-ledare – träffade Trump efter dennes utspel om strängare importtullar på stål och aluminium.

Statsministern var positiv inför mötet med presidenten och skriver på regeringens hemsida: ”Relationen till USA är viktig både för vår ekonomi och för vår säkerhet. Genom vårt breda samarbete skapar vi tillväxt och trygghet för våra medborgare. Syftet med mötet är att fördjupa de svensk-amerikanska relationerna och ett lyckat möte kan öppna dörrar i framtiden.”

Men Trump håller fast vid sin linje om strängare importtullar för EU-länder och Kina. Det sa presidenten under pressträffen tillsammans med Löfven, där han också kritiserade EU:s handelspolitik.

Stefan Löfven poängterade att det ligger på EU:s bord att hantera handelsfrågorna med omvärlden men att det framför allt är Kina som står för överproduktionen av stål i världen i dag.

– Jag är övertygad om att ökade tullar kommer att skada oss alla på lång sikt, sa Stefan Löfven efter presidentens första utspel i frågan förra veckan, uppger DI.

Donald Trump som aviserat med att införa strängare importtullar på stål och aluminium skulle slå oerhört hårt mot Sverige.

– Jag och flera med mig framförde risken av att det kan skapa långtgående negativa effekter för näringslivet om han genomför det han hotar med, sa Investors ordförande Jacob Wallenberg till Sveriges Radios Ekot efter mötet.

Den svenska stålindustrin sysselsätter tiotusentals personer och från branschen följer man situationen med oro.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har tidigare i veckan talat om att svara med tullar på bland annat Harley Davidson-motorcyklar och jeans.