Höghuset i Hörby. Här ligger hyran på cirka 10 000 kronor i månaden för en trea. En fyra kostar ännu mer.
Hörbybostäder har 374 lägenheter – och 1 200 personer i bostadskön. Marklägenheterna på Råbygatan är mycket eftertraktade. Området är byggt 1976 och här finns det 32 marklägenheter i olika storlekar. Foto: Jonas Karlsson
Var femte lägenhet som blir ledig går till socialförvaltningen, och hyrs ut till bland annat nyanlända.
Lars Lagö, vd för Hörbybostäder.

1 200 köar för en lägenhet

HÖRBY Rekordmånga står i kö för en lägenhet hos kommunala Hörbybostäder. 1 200 personer är inskrivna i kön. Den som vill ha en bostad i de populäraste områdena får vänta 2-3 år.
En femtedel av de lediga hyresrätterna reserveras till socialförvaltningen.

Det är inte bara i storstadsregionerna som bostadsköerna är långa.
Bostadsbristen märks även i småkommunerna. Kommunägda Hörbybostäder äger och förvaltar 374 lägenheter – samtidigt som man har 1 200 personer i bostadskön.
För att få en lägenhet i Hörby tätort krävs det en rejäl portion tålamod, och många köpoäng i bagaget. Framförallt för den eller de som är ute efter en marklägenhet.

– Det är mellan två och tre års väntetid på en mark– lägenhet inne i byn, säger Carina Boijertz, hyresförvaltare på Hörbybostäder.
Hon berättar att de populäraste områdena inne i Hörby är marklägenheterna på Norregatan, Frostagatan och Råbygatan.
– Så fort vi får in en ledig lägenhet lägger vi ut den på annons. När vi fick in en trea på Råbygatan nyligen var det 100 personer som anmälde intresse för den, forsätter Carina Boijertz.

Variationerna är dock stora. Nyare och större lägenheter i flervåningshusen är inte lika populära. Orsaken är att hyrorna är högre i nyare fastigheter och att de flesta föredrar ett boende på markplan, med tillgång till egen uteplats.
– Hörby är inte någon traditionell lägenhetsort. Här bor många i hus eller på gårdar på landet. När det är dags att söka lägenhet vill man bo i markplan, och vill inte upp på höjden. Det är därför som marklägenheterna är så eftertraktade, säger Hörbybostäders vd Lars Lagö.

En fyra på 98 kvadratmeter på Frostagatan, där husen är byggda 1968, kostar 7 800 kronor i månaden. Det kan jämföras med månadshyran på runt 10 500 kronor för en fyrarummare på 91 kvadratmeter i nästan nybyggda Höghuset på Slångatan.
– I Höghuset kan man få en lägenhet på ett par månader, berättar Carina Boijertz.
I småbyarna runt Hörby är det också enklare att få tag på en bostad.

Omsättningen på lägenheter hos Hörbybostäder är låg. I snitt kommer det bara in ett tiotal uppsägningar i kvartalet.
Dessutom reserveras var femte ledig lägenhet till socialförvaltningen, som i sin tur hyr ut dem i andra hand till personer som är i behov av en bostad – till exempel nyanlända.

– Hörbybostäders styrelse har tagit beslut om att 20 procent av de uppsagda lägenheterna ska gå till socialförvaltningen i Hörby. Sen får de prioritera inom sitt område – det lägger vi oss inte i, säger Lars Lagö.
Tidigare har antalet sökande i Hörbybostäders kösystem legat stadigt på 300-400 personer. Men de senaste åren har kön växt lavinartat.

– Tidigare hade vi ett manuellt system. När vi gjorde om det, och det blev möjligt att registrera sig i bostadskön direkt på vår hemsida, ökade det jättekraftigt.
– Nu ligger vi på omkring 1 200 aktivt sökande. Så många har vi aldrig haft förut, säger Carina Boijertz.
Som sökande får man en poäng för varje dag i bostadskön. De som har flest poäng får chansen först när det kommer in lediga objekt.

För att få en bostad hos Hörbybostäder måste dock vissa kriterier vara uppfyllda.
– Man måste ha fast inkomst, och man får inte ha några betalningsanmärkningar eller störningsanmälningar från tidigare boenden. Det krävs också att man är aktiv i kön, och att man anmäler sig till vår hemsida och registrerar sig, säger Carina Boijertz.

Om allt går som det är tänkt kommer Hörbybostäder att sätta spaden i marken för 16 nya lägenheter i Eriksbergsområdet på Ystadsvägen strax före semestern.
– Vi har gått ut med ett förfrågningsunderlag. Det blir 16 lägenheter och huset kommer att få två våningar. Det ska vara klart i maj nästa år.
– Vi fluktar även lite på Stattenaområdet, där det kan bli aktuellt att bygga 15-20 lägenheter. Men det ligger inte lika långt framme i planeringen, säger Lars Lagö.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev