Malmös Max Görtz, Daniel Zaar och Tobias Ekberg jublar efter det avgörande 3-1-målet under tisdagskvällens ishockeymatch i SHL mellan Malmö Redhawks och Färjestad. Foto: TT
Tobias Ekberg spelade även fram Nichlas Hardt och jublar här efter 2-1. Foto: TT
Jesper Mattssons son Oliver Mattsson gjorde det symboliska nedsläppet som representant för Tobiasregistret i tisdagens ishockeymatch i SHL mellan IF Malmö Redhawks och Färjestad. Foto: TT

Tobias var kvällens namn i Malmö Arena

MALMÖ Det började med ett hjärtevärmande nedsläpp och slutade med segerglädje. Matchen mellan Malmö Redhawks och Färjestad, som hemmalaget vann med 3-1, var en positiv historia på flera sätt.

Det ceremoniella nedsläppet före matchen fick Oliver Mattsson göratillsammans med sin bror Elliott – till stående ovationer från publiken i Malmö arena. Oliver Mattsson, son till Jesper Mattsson som hade tårar i ögonen i båset, representerade Tobiasregistret, det svenska registret för blodstamceller, som hela hockeysverige engagerat sig i för att samla donatorer till.
När Oliver Mattsson insjuknade började Malmö Redhawks engagera sig på allvar och övriga SHL-klubbar följde efter, vilket på ett knappt halvår resulterat i att 10 827 nya personer gått med i registret.
”När det verkligen gäller spelar vi alla i samma lag” skrev klubben på sin hemsida inför matchen.

Eftersom det på sätt och vis var en manifestation för Tobiasregistret i arenan passade det också alldeles utmärkt att det just var en Tobias som var matchens lirare.
Tobias Ekberg, 24, en av spelarna som lämnat Pantern under säsongen, svarade för ett mål och en assist när Redhawks tog en blytung trepoängare i kampen om att försvara sin placering bland de lag som är säkrade en kvartsfinalplats i det kommande SM-slutspelet.
– Vi sa att vi skulle gå för det i dag och det gjorde vi. även om vi har några procent till att ge. Och äntligen gjorde vi mål i power play igen, det har varit bedrövligt på sistone, sa Tobias Ekberg efter matchen.

Han hade egentligen inte kalkylkerat med att redan vara en SHL-spelare:
– Jag hade räknat med två år i Pantern, även om jag tycker att jag mognat som spelae. Det gick snabbare än jag trott att det skulle göra.
– Det är lite svårare att få igenom pucken i SHL än det är i allsvenskan, man måste vara mer kreativ som back och speciellt i en power play-roll.
Den här kvällen var han både kreativ och modig nog.

Men det började illa för Redhawks, som efter en mållös första period släppte in 0-1 efter sju minuters spel av den andra perioden. Detta efter ett uselt byte som gav gästernas Libor Hudacek rena rama straffläget mot Oscar Alsenfelt i Malmökassen.
Knappa fem minuter kvar av perioden kom emellertid kvitteringenFredrik Händemark fintade passning och satte pucken i närmsta krysset.
Med en minut kvar av perioden var det Tobias Ekbergs tur. Han drog iväg en puck från backposition och den letade sig mellan benen på en skymd Färjestadsmålvakt.
– Jag kastade in den på mål bara och tänkte väl för styrning, men kul att jag fick målet, sa Ekberg.

I den tredje perioden tog Redhawks över allt mer och 3-1 kom i numerärt överläge med dryga åtta minuter kvar. Max Görtz styrde in en puck från – Tobias Ekberg.
– Jag är jätteglad över segern och att få ta poäng inför hemmapubliken.Vi växte in i matchen och sista tio minuterna var världigt bra, precis som vi vill att det ska se ut. Jättenöjd med att vi vågade fortsätta spela och inte blev fega och extra skönt att vi fick göra mål i power play, summerade Redhawkscoachen Peter Andersson.

Segern innebar att Redhawks håller avståndet till de jagade lagen under kvartsfinalstrecket med två omgångar kvar av grundserien. Och närmast väntar suveräna seriesegraren Växjö på bortais. . .
– Äh, vi har väl slagit dem där en gång tidigare den här säsongen. Det är bara att fortsätta på den inslagna vägen. Jag tittar inte i tabellen, vi kör på bara de matcher som är kvar, sa Tobias Ekberg.

Sport i dag

Sportresultat