Nyanlända placeras på nya extratjänster

ystad Tre nyanlända män som förra veckan tvingades avsluta sina extratjänster i förtid på Parkens förskola i Köpingebro och Nybrostrands förskola har fortsatt anställning i kommunen.
– En kille har fått en ny extratjänst och en är på gång att få, säger Ronny Pålsson, ansvarig för kommunens arbetsmarknadsenhet.

De tre nyanlända tvingades avsluta sina extratjänster på förskolorna för att en mindre grupp föräldrar var oroliga för deras utländska bakgrund. Det uppger en förälder som har ett barn på Parkens förskola för Skånska Dagbladet.
– Jag är ledsen för de här killarnas skull, men till slut såg vi ingen annan utväg än att erbjuda dem andra placeringar i kommunen, säger Christer Olofsson, förvaltningschef för kultur och utbildning.
– Självklart har alla föräldrar rätt att uttrycka sina åsikter om vår skola, men vi har av hänsyn till de extraanställda valt att ge dem andra platser i kommunen.

Ronny Pålsson känner till fallet men han har inte pratat med männen.
– Det är klart att vi måste dra erfarenhet av det som har hänt, men det är en fråga för förskolechefen som har haft kontakt med männen, föräldrarna och alla de andra inblandade, säger han.
– Det är första gången det händer på det här sättet. Vi har haft enstaka fall tidigare där det av olika anledningar inte har fungerat.
Han betonar att männen har kvar sina anställningar i kommunen som är deras arbetsgivare och betalar ut lön för dem som kommunen sedan kompenseras av Arbetsförmedlingen. Satsningen görs med statliga medel.

– Extratjänster är en anställning och vi tillämpar det så att vi börjar med två månaders anställning, för tanken är att både de som har extratjänster och arbetsgivaren ska känna att det fungerar bra, förklarar Ronny Pålsson.
– Efter två månader kan en nytt beslut tas för att förlänga extratjänsten med tio månader. Men det normala är att man får börja med ett år, säger han.
Ronny Pålsson berättar att Ystads kommun just nu har ett hundratal extratjänster för nyanlända och långtidsarbetslösa. Det är framför allt skola, förskola och vård- och omsorg som får extratjänsterna. Enbart skolan har hittills fått 61 extratjänster. Det handlar om uppgifter som den ordinarie personalen sällan hinner med.

– Ett syfte med extratjänster är att de nyanlända ska få komma ut och lära sig språket i en annan miljö än bara i skolan och skaffa sig erfarenhet, så att de kan söka jobb framöver, säger Ronny Pålsson.
– Många av våra nyanlända tycker att det är bra med extratjänster och vi jobbar för fullt med att skapa fler platser.
Skånska Dagbladet har förgäves sökt kommunalråd Kent Mårtensson (S) för en kommentar.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev