Christian Björkqvist är nyanställd kanslichef i Skurup. Men han har redan haft jobbet i tre månader, som en interimslösning, sedan tidigare kanslichefen sade upp sig. Foto: Catharina Nilsson

Ny kanslichef på plats

Skurup En erfaren kommun- jurist som gillar polit

Christian Björkqvist är uppvuxen i Småland och studerade juridik i Lund. Första jobbet som kommunsekreterare och jurist fick han 1990 i Älmhult. Sedan dess har han jobbat som kommunjurist och kanslichef i olika kommuner.
Med ett undantag.
En tid valde han att jobba med integrationsfrågor i Ronneby kommun, en kommun där han redan hade jobbat som kanslichef. Till slut fick han en förfrågan om han inte ville jobba som kanslichef igen i Ronneby. Och det ville han. Pausen var över.
– Jag ville tillbaka till hetluften, där det ”hände”, vara med och påverka, förklarar Björkqvist.
– Man skulle kunna tro att jobbet innebär att man kör på i samma spår. Men det är nya frågor som ska lösas hela tiden och det är spännande, fortsätter han.

2010 träffade han sin hustru och 2011 hade han skaffat sig sitt första jobb i Skåne där hon bodde. Efter sex år som kanslichef i Tomelilla bytte han till samma jobb i Simrishamn. Men där blev han kortvarig och slutade efter ett års tid, efter en överenskommelse.
– Det blev samarbetsproblem, säger han kort.
Kommunstyrelsen i Skurup tvekade trots detta inte att anställa honom.
– Christian har visat den tid han har varit här att han jobbar professionellt och noggrant och har axlat rollen. Ärendegång och rättssäkerhet fungerar och han har den kompetens vi söker, säger kommunstyrelseordförande Magnus Alm (S).

Christian Björkqvist har jobbat i tre månaders tid på en interimslösning i kommunen och var en av de 29 kandidater som har sökt tjänsten som kanslichef efter att Cornelia Engelen sade upp sig. Efter att fem kvalificerade kandidater intervjuats gick två kandidater vidare för att göra rekryteringstesten, personlighetstest samt prestationstest, uppger kommundirektör Marcus Willman.
– Vi har tittat på hans dokumenterade erfarenhet och har pratat med hans tidigare arbetsgivare och han har haft samma uppgifter som valförrättare och sekreterare i fullmäktige som han ska ha nu, berättar Willman och förklarar att han matchade den roll de sökte.
Nu blir Björkqvist chef över kansliets fem anställda och ansvarig för kommunens juridiska kompetens.

Precis som alla andra kanslichefer ska han se till att kommunen anpassar sitt arbete till den nya dataskyddslagen som är aktuell i vår och förbereda kommunen för val.
– Det är jätteroligt med val, det är en av de roligaste arbetsuppgifterna jag har, tycker Björkqvist.
Skulle han ändå behöva en paus från jobbet hittar man honom med ett metspö i handen i sommarstugan i Blekinge.

Dagens fråga

Har du handlat dina julklappar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev